Doc25

Moederskind

NTR

Het Haagse homomannenkoor Vox Rosa werkt aan een voorstelling over de gecompliceerde band tussen moeder en zoon. De leden behoren tot een generatie homoseksuele mannen die opgroeiden in een tijd waarin acceptatie nog minder vanzelfsprekend was dan nu.

“Als het 'meant to be' is om een film te maken, komt er wel een kriebel”

Interview 

Door Julia Kramer

Documentairemaakster Lotte van Gaalen debuteert vanavond met haar film Moederskind op NPO 2. Haar afstudeerfilm Kust was in 2012 te zien op NPO Doc. De belangrijkste lessen die de talentvolle jonge maakster de afgelopen twee jaar heeft geleerd? Dicht bij jezelf blijven en je niet laten opjutten.

Lotte van Gaalen (1990) kan nauwelijks geloven dat Moederskind vanavond echt op televisie te zien is. De documentaire is onderdeel van Doc25, een talententraject voor jonge makers gesteund door verscheidene omroepen en het Mediafonds. Meer dan een jaar werkte ze aan deze film over Vox Rosa, het oudste homomannenkoor van Nederland, dat oefent voor een voorstelling over de gecompliceerde band tussen moeder en zoon.

Vox Rosa
“Ik was altijd al geïnteresseerd in de relatie tussen moeders en zonen, omdat er een bepaalde claim van onvoorwaardelijkheid in zit”, vertelt Van Gaalen. Ook zangkoren fascineerden haar. “Het leek mij bovendien zo fijn dat je als regisseur het verhaal kunt vertellen met muziek en je niet alleen vast zit aan tekst en beeld.” Toen Van Gaalen op Vox Rosa stuitte, kwamen al haar wensen bij elkaar.

DOC25
Terwijl Van Gaalen bezig was met de research voor Moederskind, zag ze de oproep voor DOC25. “Naarmate ikzelf meer in de film groeide, kreeg ook de samenwerking met DOC25 een vastere vorm”, vertelt Van Gaalen. “Toen eenmaal zeker was dat ik deze film voor de NTR kon maken en steun kreeg van het Mediafonds, vormde dat natuurlijk een enorme stimulans.”
 

Verlammende druk
Een half jaar nadat ze met Kust, een poëtische film over het Haagse strand, was afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, kwam deze samenwerking tot stand. Van Gaalen wilde zich niet direct op een nieuwe film storten. “Van jaargenoten hoorde ik alleen maar succesverhalen”, vertelt ze openhartig. “De druk om direct weer aan de slag te gaan werkte verlammend voor mijn creativiteit.” Zodoende richtte ze zich eerst op schrijven en lesgeven. “Geef jezelf de tijd. Als het meant to be is om een film te maken, komt er wel weer een kriebel.”

Dicht bij jezelf
Deze les wil Van Gaalen aan andere jonge makers meegeven. Ook benadrukt ze dat het belangrijk is een film te maken over een onderwerp waar je feeling mee hebt. Zelf leerde Van Gaalen deze les tijdens haar afstuderen. “Kust is uit nood geboren, want ons eerste plan viel door verkeerde planning in het water”, biecht de jonge maakster lachend op. “Producer Yoka Groen en ik moesten toen halsoverkop opzoek naar een nieuw idee.” Uit tactische overwegingen kozen ze toen voor een onderwerp dat heel dicht bij henzelf lag – beiden groeiden op op het Haagse strand – en dit pakte goed uit. “Zo leerde ik dat het moeilijk is om alles te geven als je het niet in je hart voelt”, aldus Van Gaalen.

Gelaagdheid
Gevoel speelt een belangrijke rol in haar beide documentaires, zij het op een andere manier. Van Gaalen: “Kust was experimenteel en kent bijvoorbeeld geen hoofpersoon die een ontwikkeling doormaakt. We hadden nog nooit zo’n vorm – waarin gevoel zo’n duidelijke rol speelt - gebruikt, dus dat vind ik nog steeds heel tof.” Toch had ze achteraf nog graag een extra laag toegevoegd. Deze gelaagdheid is in Moederskind wel duidelijk aanwezig. “Nu heb ik twee hoofdpersonen en daar tegenover staan meer universele beelden van een onbekende moeder met kind.”

Het oog van de cameraman
Het kan de kijker niet ontgaan dat juist deze shots qua stijl en sfeer erg doen denken aan de dromerige, romantische beelden uit Kust. “Beide documentaires zijn gedraaid door cameraman Adriaan van de Polder”, vertelt Van Gaalen. Ze heeft naar eigen zeggen ‘een zwak voor zijn type beelden’ en Adriaan voelt op zijn beurt haar verhaal goed aan. Van Gaalen: “Ik vind het heel leuk om te bedenken met wie ik wil werken en wat hun persoonlijke stijl is. Als ik nog iets heb geleerd de afgelopen twee jaar is het dat je het als regisseur nog zo goed kunt bedenken, maar dat het oog van de cameraman minstens zo belangrijk is.”

Benieuwd? Moederskind is vanavond om 23.00 uur te zien op NPO 2.

Kijk 'Kust' hier terug