Het verhaal achter War Horse

Het verhaal achter War Horse

AVRO

'Het verhaal achter War Horse' is een documentaire naar aanleiding van het beroemde boek van Michael Morpurgo: War Horse en het toneelstuk dat daarop gebaseerd is en dat op 14 juni tijdens het Holland Festival in het Koninklijk Theater Carré in première gaat.

Precies 100 jaar geleden begon de alles verterende en alles vernietigende Eerste Wereldoorlog, ook wel de Grote Oorlog genoemd. Het lijkt lang geleden maar is ook nog zo dichtbij, dagelijks worden er in België nog loopgraven gevonden waarin zoveel jonge mannen op gruwelijke wijze de dood vonden. Kanonnenvlees, dat waren ze, even als hun paarden.

Michael Morpurgo schreef een beeldende roman over de bijzondere band tussen de Britse jongen Albert en zijn paard Joey die werd ingezet in deze oorlog. Zijn verhaal War Horse werd beroemd en omgevormd tot een theaterstuk waarvoor de Zuid-Afrikaanse Handspring Puppet Company levensgrote en levensechte paarden maakten van rotan, tyvek en leer. De theaterproductie War Horse beleefde in 2007 zijn wereldpremière in Londen en speelt daar inmiddels 7 jaar voor uitverkochte zalen.

Het verhaal achter War Horse gaat dieper in op de Eerste Wereldoorlog die nog grotendeels te paard werd gevoerd. En volgt de acteurs in de aanloop naar de Nederlandse première in Koninklijk Theater Carré. Maar liefst vier teams van drie acteurs bespelen het paard Joey. Zij worden getraind door de oorspronkelijke Engelse poppenspelers om te leren hoe zij het paard tot leven kunnen wekken. De acteurs hebben maanden gestudeerd op de motoriek en geluiden van paarden om Joey zo echt mogelijk te maken.

kijk ook: