Arjan Vlakveld, NTR, 2013

Rock the war

NPS, NTR

In ‘Rock the War’ staat de relatie tussen oorlog en popmuziek centraal. Het programma valt uiteen in twee delen: een documentair gedeelte en een uur waarin bekende popnummers aan bod komen die de oorlog als thema hebben.

Muziek is niet weg te denken uit de oorlog. Muziek kan een manier zijn om verstrooiing te vinden, te verwerken en te herdenken. Zij kan gebruikt worden als propaganda of protest. Presentator en muziekkenner Leo Blokhuis neemt ons in ‘Rock the War’ mee op een zoektocht naar de verbanden tussen popmuziek en oorlog en leidt de kijker langs verschillende grote oorlogen en conflicten.

In Amerika ontmoet hij de leger-diskjockey Adrian Cronauer, de man op wie de film ‘Good morning Vietnam’ is gebaseerd. Hij brengt een bezoek aan pin-upgirl en radiopresentatrice Chris Noel, die behalve door haar optredens in Vietnam bij de soldaten furore maakte met haar radioprogramma ‘A date with Chris’. Ook bezoekt hij de Amerikaans-Nederlandse verzamelaar Hugo Keesing, samensteller van ‘Next stop is Vietnam: The war on record’: een box met een boek van 300 pagina’s en 14 cd’s met meer dan 300 liedjes. Leo Blokhuis spreekt tekstschrijver P.F. Sloan over het rode gevaar en zijn nummer ‘Eve of destruction’.

In Nederland vertelt Boudewijn de Groot over ‘Welterusten, mijnheer de president’ en de betekenis van protestsongs, een stijlvorm die ook Lucky Fonz III niet schuwt. Leo gaat langs bij Ernst Jansz, die de Doe Maar-hit ‘De bom’ in het historische kader van de Koude Oorlog plaatst. En Uruzgan FM-presentatrices Annemieke Schollaardt en Kristel van Eijk vertellen over het belang van muziek voor uitgezonden militairen én hun thuisfront.