Rauwer (NCRV Dokument)

Rauwer

NCRV

De 15 jarige Tom Watkins eet sinds zijn vijfde alleen rauw, ongekookt en onverwarmd voedsel. Het moet van zijn moeder Francis, het is volgens haar de enige gezonde manier van leven.

Nadat de kinderarts ernstige ondervoeding constateert en aangifte doet van kindermishandeling, komen moeder Francis en haar zoontje in een isolement terecht.

Vijf jaar geleden maakte regisseur Anneloek Sollart de spraakmakende jeugddocumentaire Rauw met Tom en zijn moeder in de hoofdrol. De film riep heftige en tegenstrijdige reacties op. Francis werd in de pers aan de schandpaal genageld. In De Wereld Draait Door vond tafelheer Hugo Borst dat haar het ouderschap moest worden ontnomen. Iedereen keek naar de betrokken instanties, zouden ze ingrijpen?

Nu, 5 jaar later, is er helemaal niets veranderd. Tom eet nog steeds gehoorzaam de rauwe groenten gerechten die zijn moeder klaarmaakt. Een ongeruste schooljuf trekt aan de bel en Tom wordt medisch onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat Tom te weinig calorieën binnenkrijgt en een kalkgebrek heeft. Volgens de kinderarts is hij ernstig ondervoed. Zonder bijvoeding zal de jongen 12-15 centimeter kleiner worden dan zijn leeftijdsgenoten. Door het dieet is Tom ook in een sociaal isolement terecht gekomen, zijn moeder heeft hem van school gehaald en geeft hem thuisonderwijs. Na de melding van kindermishandeling, moet Francis met Tom voor de rechter verschijnen. Ze wordt officieel beschuldigd van verwaarlozing en geestelijke mishandeling en geadviseerd haar voedingspatroon aan te passen. Maar moeder Francis geeft niet op. Ze heeft volgens eigen zeggen het beste voor met haar zoon en wordt hierin gesteund door een ‘rawfood’ goeroe uit de Verenigde Staten.

In NCRV Dokument Rauwer zijn we getuige van de dilemma’s van de hulpverleners en overheidsinstanties rond het gezin. Wat gebeurt er als Toms moeder de grens op blijft zoeken? Grijpen ze in? En blijft de puberende Tom zijn moeder gehoorzamen?

Regisseur: Anneloek Sollart