Leo de Boer, NTR, 2012

Circushart, de droom van Oscar Carré

NPS, NTR, VPRO

Theater Carré viert dit seizoen zijn 125 jarig bestaan. Hoe kwam dit majestueuze theater aan de Amstel aan het eind van de negentiende eeuw tot stand?

Wie was de legendarische grondlegger Oscar Carré? En waarom had hij zo’n dramatisch leven? Die vragen worden beantwoord in de NTR-documentaire Circushart, de droom van Oscar Carré over leven en werk van de Europese tycoon.

Oscar Carré was, net als Joop van den Ende nu, een man die ten koste van alles zijn droom wilde realiseren. Met de bouw van theaters in Wenen, Keulen en het beroemde theater Carré in Amsterdam wist hij uit te stijgen boven het kermisvermaak. Hij verhief het circus tot een ware kunstvorm. Aan de hand van bijzonder archiefmateriaal en kleurrijke beelden van het jaarlijkse Wereld Kerst Circus in Koninklijk Theater Carré brengt regisseur Leo de Boer de entrepreneur Oscar Carré weer tot leven.

Het circushart klopt nog altijd in de familiedynastie. Maurice Carré sr., Oscar’s kleinzoon, heeft zijn hele leven in het circus gewerkt. En Louann Carré, Maurice’s dochter, maakte furore met een flying act waarbij ze op dertig meter hoogte, hangend aan haar haar, een jongleer-act deed. De familie woonde vijftien jaar lang in een circustrein waarmee ze het hele land doorkruisten. Louanns’ zoektocht naar de mythes rond haar beroemde overgrootvader vormt het hart van de documentaire.

Zo ontdekt Louann Carré dat de ambities van Oscar een hoge prijs eiste. Tijdens een van de vele Europese tournees komt de speciale Carré-trein in botsing met een goederentrein. Het ongeluk kost zijn geliefde vrouw Amalia het leven. Toch staat Oscar vier dagen later alweer in de piste: 'the show must go on'. Ondanks de grote vernieuwingen die Oscar invoert, verliest het circus steeds meer terrein aan de opkomende bioscopen en het variété. Onder dreiging van een faillissement, door wanhoop gedreven, neemt Oscar de meest dramatische beslissing van zijn leven. Na zijn laatste voorstelling in Scheveningen neemt hij zijn geliefde paarden mee naar de duinen waar hij ze één voor één dood schiet.