Netty van Hoorn, NTR, 2012

Het nieuwe huis van Olga Zuiderhoek

NPS, NTR

Actrice Olga Zuidenhoek is na een periode van afwezigheid weer terug op het theaterpodium. Netty van Hoorn maakte voor Het Uur van de Wolf een ontroerende en soms geestige documentaire over het leven van de actrice na de dood, twee jaar geleden, van haar partner Willem Breuker

Eerder dit jaar besloot ze het huis, waar ze 28 jaar samen met de componist en jazzmusicus heeft gewoond, te verlaten. Haar nieuwe huis in het centrum van Amsterdam markeert het begin van een ander leven. Het nieuwe huis van Olga Zuiderhoek gaat over verdriet en het moeten doorleven, over haar kleurrijke carrière en het moeizame proces van verhuizen.

Het leeghalen van het drie verdiepingen tellende huis is nogal een opgave, omdat het pand tot de nok toe is gevuld met muziek: platen en cd's , partituren, muziekinstrumenten en ook dozen vol herinneringen. Netty van Hoorn volgt Olga Zuiderhoek in een jaar waarin veel beslissingen moeten worden genomen en de voorbereidingen op theater en film weer in beeld komen. Daarnaast reflecteert de actrice uitgebreid op haar eerdere werk en persoonlijke geschiedenis.

De in Assen opgegroeide Olga Zuiderhoek werd begin jaren zeventig bekend door haar spel bij het collectief Het Werkteater. Een groter publiek ontdekte haar met de film Abel van Alex van Warmerdam. Ze onderscheidt zich in eigenzinnigheid en onweerstaanbare humor. Zuiderhoek: "Humor is voor mij één van de ernstigste zaken van het leven."

Ze blijft film, televisie en toneel combineren. Zo was ze te zien bij theatergezelschappen als Orkater en de Mexicaanse Hond, op tv met Paul de Leeuw in Seth en Fiona en series als We zijn weer thuis van Wim T. Schippers, Keyzer en de Boer en Penoza. Films waarin ze speelde zijn onder meer Theo en Thea en het tenenkaasimperium, Van geluk gesproken, Minoes, Ja zuster, nee zuster, HannahHannah en Tiramisu. Recent won ze een Gouden Kalf voor haar rol in de film Süskind.