Wilfried Koomen, 2012

De stem van Egypte

VPRO

In november 2011 werden voor de eerste keer in de geschiedenis verkiezingen in Egypte gehouden. In dit religieuze land probeert Basem Kamel, lid van een nieuwe seculiere partij, een parlementszetel te bemachtigen.

De stem van Egypte is het verhaal van de eerste parlementsverkiezingen in de geschiedenis van Egypte, die tussen november 2011 en januari 2012 plaatsvonden. De filmmaker volgde drie maanden lang één van de nieuwe politieke groeperingen, de Egyptische Sociaaldemocratische Partij. Zij willen een door Europese democratieën geïnspireerde, seculiere staat. De kijker is aanwezig bij hun vergaderingen en campagnes, bij de rellen op het Tahrirplein en bij de verkiezingen zelf.

De hoofdpersoon is Basem Kamel, een architect die na de revolutie besloot politicus te worden en zich nu kandidaat stelt voor het parlement. We volgen hem bij zijn pogingen om de stemmen te winnen van het Egyptische volk, dat geen ervaring heeft met democratie en onder zware invloed staat van zijn grootste concurrent, de Moslimbroederschap.

De film toont hoe het is om een seculiere partij te hebben in een islamitisch land en geeft een kijkje in de werking van een jonge democratie na de Arabische Lente. De stem van Egypte werd in 2012 genomineerd voor de Stan Storimans Prijs.