NCRV Dokument

Nous vs Nous

NCRV

Nouchka Fontijn is met haar 24 jaar het grootste aanstormende bokstalent van Nederland. Ze heeft twee gezichten: Het ene fanatiek en nietsontziend, het andere loyaal en zachtmoedig.

In de aanloop naar de Olympische Spelen vecht Nouchka niet alleen tegen meedogenloze tegenstanders maar ook tegen het amateurisme van de Nederlandse boksbond. Nouchka traint al jaren met haar vriend en coach Abdul Fkiri. Onder zijn leiding wint ze internationale medailles, maar het verlangde goud blijft uit. Als ze in 2010 de A-status bereikt gaan steeds meer mensen zich met haar carrière bemoeien. Haar vriend Fkiri wordt door de boksbond geschorst, hij zou te emotioneel betrokken zijn, en mag haar niet meer coachen.

Nouchka krijgt te maken met een nieuwe trainer en bondscoach: Ton Dunk, tevens coach van haar grootste rivale Marichelle de Jong. Terwijl de Spelen dichterbij komen wordt Ton Dunk plotseling door de boksbond ontslagen. De reden daarvan blijft duister. De ontslagen coach zet vraagtekens bij de professionaliteit van Louis Wijdenbosch, voormalig judoka en ex-judobondscoach, nu technisch directeur van de Nederlandse boksbond.

Nouchka probeert zich ondertussen te focussen op de Spelen. Ze traint bij oud-medaillewinnaar Arnold Vanderlyde en loopt internationale trainingsstages met wisselende coaches en een opdringerige sponsor. Vanuit haar hotelkamer in Polen, Dublin of China belt ze met haar vriend en vraagt hem om advies. Op het kwalificatietoernooi, de wereldkampioenschappen in China, wordt de Nederlandse bokskampioene onverwacht uitgeschakeld in de achtste finales. De Olympische Spelen kan zij voor vier jaar op haar buik schrijven. 

De documentaire Nous vs Nous laat een loyale topsporter zien die bereid is alles opzij te zetten voor de winst, zelfs de liefde. De documentaire roept de vraag op hoe het mogelijk is dat een Olympische medaille kandidaat in Nederland zo slecht wordt begeleid. Nouchka Fontijn bokst in november 2012 voor de prolongatie van haar titel als Nederlands bokskampioen. Ze hoopt dat haar vriend Abdul Fkiri dan weer als coach aan de ring mag zitten.

Regisseurs: Laura Beijn en André van der Hout