Sonia Herman Dolz, NTR, 2012

De balletmeesters

NTR

Balletmeesters zijn de levende schakels tussen verleden en heden bij Het Nationale Ballet. Het erfgoed van vijftig jaar dans is in hun handen.

Om die reden filmde regisseur Sonia Herman Dolz in het jubileumjaar van Het Nationale Ballet de repetities en uitvoeringen van het klassieke balletverhaal Giselle onder leiding van de balletmeesters Rachel Beaujean en Guillaume Graffin.

In De Balletmeesters laat Sonia Herman Dolz de kijker van zeer dichtbij getuige zijn van een bijzonder proces, dat normaal voor buitenstaanders onzichtbaar blijft. De  fysieke kennisoverdracht van de ene generatie dansers op de volgende. De Balletmeesters toont ons de schatbewaarders van 200 jaar klassiek dansrepertoire aan het werk. Dolz: "Ik wilde weten hoe Het Nationale Ballet er in slaagt het niveau van het klassieke repertoire jaar in jaar uit op topniveau te houden."

Het Nationale Ballet onderscheidt zich van andere Nederlandse dansgezelschappen doordat het naast nieuwe choreografieën ook de traditionele balletten levend houdt. Hieronder vallen zowel de beroemde klassiekers als Het Zwanenmeer en Giselle, of de bewerking door Rudi van Dantzig van bijvoorbeeld Romeo en Julia, maar ook hedendaagse klassiekers van Hans van Manen. De rol van de balletmeesters is hierbij cruciaal: zelf ooit topdansers geweest in grote choreografieën, geven zij als levende schakel tussen verleden en heden het repertoire door. Het erfgoed en het internationale topniveau van 50 jaar Het Nationale Ballet ligt in hun handen.