NCRV Dokument

Shenka

NCRV

Antilliaanse jongeren vinden vaak moeilijk aansluiting met de Nederlandse samenleving. Hoe proberen deze jongeren, die in gezinnen opgroeien waarin de vader meestal afwezig is en de moeder er vaak alleen voor staat, hun weg te vinden in de Nederlandse samenleving?

Shenka is geboren op Curaçao en woont sinds haar zevende met haar moeder, haar broer en half broertjes in één van de grootste achterstandswijken van Rotterdam. Ze heeft een goede band met haar moeder. Dat geldt niet voor haar vader. Op een enkel telefoongesprek na heeft ze geen contact met hem. Hij woont op Curaçao.

Shenka is 18 jaar als haar moeder voor het eerst over haar relatie met Shenka’s vader vertelt en over de steun die ze kreeg van haar moeder en de keuzes die ze in haar leven heeft gemaakt. Op de leeftijd die Shenka nu heeft, raakte ze zwanger van Shenka en een jaar later kreeg ze met dezelfde man nog een kind. Hij wilde vanwege de kinderen wel met haar trouwen, maar hield niet van haar. Als uitweg in deze ongelukkige situatie besloot ze met de kinderen naar Nederland te vertrekken.

Een generatie later staat Shenka voor haar eigen keuzes. Sinds kort heeft ze een vriendje. Hij heeft een crimineel verleden, maar is van plan zijn leven te beteren. Hij wil met haar samenwonen en vader worden. Aanvankelijk gaat Shenka daarin mee. Maar als de zwangerschap uitblijft, nemen de frustraties toe en blijkt haar vriend onder invloed van drugs en alcohol gewelddadig. Ze besluit weg te gaan maar waar kan ze naar toe? Dan blijkt ze toch zwanger en gaat naar een opvanghuis. Noodgedwongen haalt ze de banden met haar vriendje weer aan omdat het kind een vader nodig heeft. Die heeft ze zelf altijd gemist. Maar is de baby, die op komst is eigenlijk wel van hem?

Filmmakers Caspar Haspels en Jos Kuijer volgden Shenka drie jaar lang in haar zoektocht naar geluk en zelfstandigheid te midden van tradities en gewoontes, een weg vol valkuilen en verrassingen. 

Regisseur: Caspar Haspels en Jos Kuijer