Het Uur van de Wolf

Mission Statements

NTR, NPS, VPRO

Vier imposante nieuwe ambassades in het hart van vier totaal verschillende landen. Dit zijn de hoofdrolspelers in de documentaire Mission Statements.

 De ambassades in Paramaribo, Maputo (Mozambique), Addis Ababa (Ethiopië) en Berlijn zijn door een omstreden project van het Ministerie van Buitenlandse zaken in het leven geroepen als visitekaartjes voor de Nederlandse architectuur en diplomatie. De documentaire geeft een unieke kijk achter de gordijnen van de markante gebouwen en onthult de onderschatte culturele aspecten van diplomatie en de misverstanden die daar mee gepaard gaan.

Architect Rem Koolhaas is de ontwerper van de Nederlandse Ambassade in Berlijn. De bouwkosten van het pand met “megalomane trekken”, zoals de ambassadeur het omschrijft, gingen maar liefst vier keer over de kop. Opwaaiende gordijnen en ruimtelijkheid moeten de Nederlandse ‘mindset’ van transparantie overbrengen. De conceptuele aanpak van de  architecten gaat soms ten koste van de  functionaliteit. Hilarisch is de scene waarin een in pak gestoken diplomaat demonstreert welke acrobatische toeren er nodig zijn om de nooduitgang te gebruiken.

Het portret van de vier ambassades en hun medewerkers, interviews met architecten die aan de projecten hebben meegewerkt en gesprekken met bezoekers, werpen vragen op over de meerwaarde van architectuur voor de diplomatie waar Nederland voor staat. Daarmee is deze documentaire zelf ook een ‘mission statement’ voor de door bezuiniging bedreigde culturele diplomatie.