NCRV Dokument: Failliet of niet?

Failliet of niet?

NCRV

Na een lichte daling van het aantal faillissementen in de afgelopen twee jaar gaan, mede door de internationale schuldencrisis, dit jaar duizenden Nederlandse ondernemers failliet.

In de serie Failliet of niet? portretteert Frans Bromet kleine Nederlandse ondernemers in grote problemen. Ondernemers brengen vaak een onwerkelijk beeld van hun bedrijf naar buiten om hun imago in stand te houden. Ze praten liever niet over slechte tijden. Toch hebben ze momenteel te maken met tegenslagen. Soms is een faillissement onafwendbaar.

2 en 9 juli – De zaak Zoetmulder
In deze afleveringen het dramatische relaas van Ron Zoetmulder, eigenaar van een groothandel in keukens, deuren en plaatmateriaal. Door de scheiding van Ron en zijn vrouw is de zaak steeds slechter gaan lopen en inmiddels onder surseance geplaatst. Ron heeft drie mensen in dienst, hij zet alles op alles om het hoofd boven water te houden. Maar uiteindelijk hakt hij de knoop door en besluit te stoppen. Het personeel wordt ingelicht, zij staan van de ene op andere dag op straat. Tijdens een veiling wordt de inboedel van de groothandel verkocht. Ron moet zijn huis en zijn spullen verkopen en hij verhuist naar een tijdelijke anti-kraakwoning. Ogenschijnlijk heeft hij geen moeite met zijn teloorgang. Maar als hij voor een paar dagen op vakantie gaat, ziet hij hoe diep hij is gevallen.

6 en 13 augustus – Tante Leny
Simone en Theo Koch zijn de eigenaren van stripboekenwinkel Tante Leny in Amsterdam-Noord. In de eerste aflevering zien we hoe slecht het gesteld is met de financiële toestand van Simone en Theo Koch. Theo lijdt aan een ernstige ongeneeslijke ziekte en kan daardoor niet goed lopen. Simone zorgt daarom voor het grootste gedeelte voor het huishouden, met twee kleine kinderen en regelt ook de financiën. Simone en Theo kunnen noch de huur van de winkel noch die van hun huis betalen. In de tweede aflevering gaat de gemeentepolitiek zich ermee bemoeien. SP-lid John Melskens zet zich in voor het behoud van Tante Leny. Op bijna iedere raadsvergadering staan de perikelen rond Tante Leny op de agenda en wordt besproken hoe de winkel gered kan worden. Er blijken allerlei subsidiepotjes te bestaan waar niemand het bestaan van afwist. Tot het allerlaatste moment is de vraag: is er geld én komt dit nog op tijd?

20 en 27 augustus – de Fietsfabriek
In deze afleveringen volgt Frans Bromet de eigenaren van een fietsenwinkel en een fietsenfabriek. Fietsenfabriek ’t Mannetje in de Amsterdamse Pijp hoopt op betere tijden. De jonge ondernemer Yalçin Cihangir zit in de rode cijfers. Hij heeft met geld van de familie een bedrijf overgenomen van zijn oude werkgever Jan Willem Deijmann. In zijn werkplaats bouwt Yalçin robuuste fietsen, een zeer gewild artikel in de Amsterdamse binnenstad, geschikt voor het vervoeren van vracht. Hij runt zijn bedrijf samen met zijn schoonzus Anouk en buurman Dave, die fietsen repareert. Afgesproken is dat Jan Willem zijn winkel voortzet en de fietsen verkoopt die Yalçin bouwt. Maar al snel loopt dat mis.

Regisseur: Frans Bromet