Het Uur van de wolf, Simone de Vries, VPRO, 2011

Rutger Hauer: Blond, blue eyes

NTR

Rutger Hauer is de beroemdste Nederlandse acteur ooit. Veel mensen denken dat hij jaren geleden naar Hollywood is vertrokken en nu zo’n beetje met pensioen is, maar niets is minder waar. Deze documentaire schetst zijn leven als nomade, verslaafd aan het acteren.

Rutger Hauer speelde in meer dan honderd films en het eind is nog niet in zicht. Zijn bijdragen aan Soldaat van Oranje, Turks Fruit en Floris van Paul Verhoeven vormen de start van zijn succes. Wereldberoemde films als Blade Runner en The Hitcher vestigen zijn internationale status definitief. Maar we weten eigenlijk niks van hemzelf. Waarom houdt hij zich in zijn privéleven zo op de achtergrond? Heeft hij iets te verbergen?

Hauer blijkt heel anders te zijn dan zijn imago: de gevaarlijke, sexy boef die hij zo goed speelt. Hij spreekt zacht en bedachtzaam. Hij is nuchter, ontspannen en stelt zich op als een buitenstaander. Maar het is hem als een van de weinigen gelukt in de Amerikaanse filmindustrie te functioneren: hij heeft een manager, een advocaat, twee agenten en een publicist. Hoe lukt het hem de rollen te vinden die hij echt wil? Is hij nog op zoek naar die ene perfecte rol? Hoe blijf je jezelf binnen het Hollywood systeem? Een persoonlijk portret gefilmd op unieke locaties, zoals op filmsets, in zijn huis en op zijn zeilboot op de oceaan.

Rutger Hauer beleeft ook in 2011 een druk jaar. Hij speelt Alfred Heineken in een film van Maarten Treurniet, Van Helsing in de nieuwe verfilming van Dracula en vanaf 31 maart draait Black Butterflies van Paula van der Oest in de Nederlandse bioscopen. In de VS draaien momenteel Hobo with a shotgun en The Rite waarin hij een rol heeft.