Het uur van de wolf, VPRO, 2011

Dinner with Murakami

VPRO

Van Murakami's boek ‘Norwegian Wood’ werden miljoenen exemplaren verkocht, het was de grote doorbraak van de inmiddels wereldberoemde Japanse schrijver.

Documentairemaker Yan Ting Yuen nodigt Murakami uit voor een gesprek en diner. Ze wil hem spreken over de vreemde en magische wereld die hij altijd weet te creëren in zijn verhalen en is benieuwd naar wat de schrijver inspireert. Sinds zijn doorbraak bereikte Murakami een sterrenstatus in Japan. Sindsdien leeft hij een teruggetrokken leven en mijdt hij de media zoveel mogelijk. Murakami wil uitsluitend als schrijver bekend  staan, en hij heeft dan ook nog nooit een televisie-interview gegeven. Zal hij wel op de uitnodiging van Yan Ting Yuen ingaan?

In de film laat Yan Ting Yuen experts en fans aan het woord. Murakami wordt door een zeer gemêleerd publiek gelezen, van scholieren tot ouderen, mannen en vrouwen. Hij is een inspiratiebron voor de jongste generatie Japanners, die zichzelf een nieuwe identiteit lijkt aan te meten en op een andere manier met de eeuwenoude tradities wil omgaan.

De documentaire laat de sfeer van Murakami’s boeken tot leven komen door middel van gesprekken met lezers. We zien de veranderingen in de Japanse cultuur door de ogen van de schrijver. Toch blijft de hamvraag: komt de grote schrijver zelf aan het woord?