NCRV Dokument

Villa Vluchteling

NCRV

In het tweeluik Villa Vluchteling ontfermen Margot Verkaik en haar gezin zich over de Angolese vluchteling Santana.

Margot Brons woont samen met haar man en twee kinderen in een grote villa in het Gooi. Als vrijwilligster in het asielzoekerscentrum ontmoet ze Santana, een 17-jarige Angolese vluchteling. Geraakt door zijn verhaal besluit zij hem in haar huis en gezin op te nemen. Ze raakt aan hem gehecht en doet er alles aan om hem in Nederland te houden.

Haar dochter vindt dat de langdurige aanwezigheid van Santana ten koste gaat van het gezin. “Je ziet hem als je zoon, maar voor je mij heb je geen tijd”, huilt ze. Toch vindt Margot niet dat ze kan stoppen.

Samen met Santana wacht de familie in spanning de uitspraak van de rechter af. Het gezin bespreekt wat de opties zijn, mocht Santana uitgewezen worden. Eén van de opties is om hem illegaal onderdak te bieden op hun zolder.

Santana krijgt de uitspraak van de rechter. Hij moet het land uit. De hele familie Brons is aangeslagen en reageert emotioneel. Kiest Santana voor de illegaliteit of toch voor terugkeer naar Angola?

Regie: Nousjka Thomas

Hoewel Verkaik meer positieve dan negatieve reacties kreeg vond ze het achteraf gezien vanwege de nasleep een vervelende ervaring om mee te werken aan de documentaire. Regisseur Nousjka Thomas heeft er steeds meer moeite mee om mensen te vragen mee te werken aan een documentaire. Met Santana gaat het gelukkig goed. Hij woont weer in Angola maar komt af en toe op bezoek. Chris Kijne praat met Margot Verkaik, hoofdpersoon uit Villa Vluchteling en regisseur Nousjka Thomas.