Only a game & De lange weg van de aangespoelde bootvluchteling, afl. 4

Radio Doc

VPRO

In deze aflevering van Radio Atelier kunt u achtereenvolgens luisteren naar de lange documentaire 'Only a game' en de vierde aflevering uit de Minidoc-reeks 'De lange weg van de aangespoelde bootvluchteling'. 'Only a game' gaat over de onschuld en schuld van computergames, over de soms verwoestende aantrekkingskracht van games en hoe je daarmee om gaat. 'De lange weg van de aangespoelde bootvluchteling' vertelt over de 'industrie' die in Italië is ontstaan rond de opvang van Afrikaanse bootvluchtelingen die via het Italiaanse eiland Lampedusa 'Fort Europa' proberen binnen te komen.

Only a game

Only a Game

'Only a Game' is een programma over gamen: het doen van spelletjes op de computer, de X-box of de gameboy. In 'Only a game' komen twee mensen aan het woord in wiens leven gamen een belangrijke rol speelt, Paul en Hyke. Maar wat voor de één een onschuldig tijdverdrijf is, wordt voor de ander een obsessie.

Paul Hulsebosch, assistent producer van het Delftse game-ontwerpbureau Triumph Studios werkt samen met 24 collega's aan een nieuwe game die komende zomer op de markt komt. Hij vertelt dat het er in computergames ruig aan toe gaat: moord en doodslag, oerkreten, reutelend sterven zijn aan de orde van de dag. Het is een prachtig vormgegeven, maar vaak primitieve en gewelddadige wereld. Waarin een eindeloze reeks variaties op de strijd tussen de goeden en de slechteriken de speler aan het scherm gekluisterd houdt.

De 29-jarige Hyke is ex-game-verslaafde. Van zijn 8e tot zijn 28e gamede hij zeer intensief, soms 12 tot 16 uur per dag. Hyke groeit op in een normaal, gezellig gezin, net over de grens in België. Na zijn middelbare school wil een studie niet echt vlotten, omdat hij constant zit te gamen. Hyke's verhaal laat zien wat er met je gebeurt als je steeds afhankelijker wordt van het scherm. Hij kan na verloop van tijd tijdens het gamen niet meer zonder blowen om zijn irritatie en agressie te beteugelen. Hij leeft steeds meer als een kluizenaar, hij eet slecht, wordt mager en ziet lijkbleek. Hij mist zelfs zijn moeders 50ste verjaardag. Dan ontmoet hij een Britse jonge gamer die hij alleen kent via het online spelen op de computer. Op het scherm is deze jongen heel sociaal, maar in het echt is hij zo wereldvreemd, dat hij niemand durft aan te kijken. Hyke herkent zichzelf in deze jongen en schrikt zich rot. Het is voor Hyke een keerpunt in zijn leven.
Samenstelling: Marije Schuurman Hess (Radiomakers Desmet) Techniek: Hugo Verweij (eindmontage).

De lange weg van de aangespoelde bootvluchteling, afl. 4 Het opvanghuis

Martijn de Graaf en Arno Peters, Human

Serie minidocumentaires over Afrikaanse bootvluchtelingen in Italië. Per maand stranden er ongeveer 3000 Afrikanen in gammele houten bootjes op het eiland Lampedusa. Soms meer dood dan levend stappen ze aan land. Nadat ze op zee zijn gesignaleerd, bemoeien diverse instanties zich met hun opvang: de kustwacht, artsen zonder grenzen, het detentiecentrum, het opvanghuis en het kerkhof. Deze week aflevering 4 uit de reeks: Het opvanghuis.