Net echt & Bekend maakt bemind, afl. 7

Radio Doc

VPRO

In deze uitzending van Radioatelier zijn de lange documentaire 'Net echt' van Marije Schuurman Hess en de zevende aflevering uit de Minidoc-reeks 'Bekend maakt bemind' te beluisteren. 'Net echt' is een portret van cineast Pieter Verhoeff. In 'Bekend maakt bemind' raken twee mensen die elkaar niet kennen in gesprek.

Net echt

Net echt

Scenarioschrijver en regisseur Pieter Verhoeff maakte tientallen documentaires, speelfilms, filmportretten en docu-drama’s waaronder 'Nynke' (2001), 'Het teken van het beest' (1981), 'De Vuurtoren' (1994) en een portret van Peter van Straaten, 'Een gelukkig hand' (2005). Marije Schuurman Hess van Radiomakers Desmet probeert de kern te vatten van Verhoeffs personages (gespeeld door o.a. Monic Hendrickx, Peter Tuinman, Michiel Romeijn, Joke Tjalsma) en daarmee van Verhoeff (1938) zelf. Verhoeff won met zijn scenario’s en regie verschillende Gouden Kalveren (o.a. Nynke, Van Geluk Gesproken, Het teken van het Beest). Ook de acteurs in zijn films werden vaak onderscheiden.

Schuurman Hess raakte gefascineerd door de manier waarop in de films die Verhoeff regisseerde - en vaak ook (mede)schreef - ‘echt’ en ‘verzonnen’, werkelijkheid en fictie, door elkaar heen lopen. Soms blijkt een echt lijkende documentaire fake te zijn (zoals bij 'Rudi Schokker huilt niet meer' uit 1972 die Verhoeff samen met Gerben Hellinga maakte) en een andere keer denkt het publiek naar drama te kijken, terwijl echte mensen in echte situaties gefilmd zijn (zoals bij 'Modern Leven' en 'In Het Voetspoor van Athanasius Kircher')

Schrijnende ironie en ontroering door de dromen van gewone en ongewone mensen klinken in elke film door. Dat geldt ook voor Jiskefet, waarvan Pieter Verhoeff de eerste drie seizoenen regisseerde (en de titel bedacht), en voor de televisieserie Radio Bergeijk, Toewijding in Beeld.

'Net echt' laat de bijna zeventigjarige, maar van energie blakende Verhoeff aan het woord over zijn gestoei met de werkelijkheid en over zijn onzekerheid als filmmaker, die pas de laatste jaren een beetje aan het verdwijnen is. "Heel veel mensen konden zich niet voorstellen dat ik degene was die die filmpjes had gemaakt, want ik was een raar soort naieve, niet uit zijn woorden kunnen komende provinciaal, die eigenlijk nergens bang voor was, maar intussen wel verschrikkelijk onzeker. Alleen als ik aan het filmen was, ontwikkelde ik een soort zekerheid en daar stonden ze dan altijd wel van te kijken. En ik zelf eigenlijk ook."

In 'Net Echt' laat Marije Schuurman Hess horen hoe Verhoeff zich voorbereidt op de verfilming van het boek 'De Brief Voor de Koning', naar het bekroonde jeugdboek van Tonke Dragt. Verder komen aan het woord Verhoeffs vriend acteur Michiel Romeijn, de acteurs Joke Tjalsma, Pieter Bouwman en Monic Hendrickx, tekenaar Peter van Straaten, van wie Pieter Verhoeff een portret maakte, cameraman Paul van den Bos en Pieters vrouw Hanneke Heeremans.

Bekend maakt bemind, afl. 7 - Minidoc

Een serie van Ant Haima, Margot de Nooijer en Leo Knikman, NPS

Zet twee mensen die elkaar niet kennen aan een tafeltje, geef ze een drankje en luister naar wat ze elkaar te vertellen hebben.