Mee met het AT & Zeeuwse meisjes revisited

Radio Doc

VPRO

In deze aflevering van Radio Atelier kunt u achtereenvolgens naar de lange documentaire 'Mee met het AT' en de Minidoc 'Zeeuwse meisjes revisited' luisteren. In 'Mee met het AT' mocht verslaggever Huub Jaspers als eerste journalist ooit mee met alle acties van een arrestatieteam (AT) van de politie. Hij maakte bijna een half jaar deel uit van het AT van de politie Amsterdam-Amstelland. De Minidoc 'Zeeuwse meisjes revisited' van Dorothée Forma is een vervolg op de het programma 'Zeeuwse meisjes in Armeense armen' van Rogeria Burgers die drie weken eerder werd uitgezonden. Naar aanleiding van die uitzending meldden zich meer Zeeuwse kinderen van Armeense vaders, onder wie Fien Eijsman.

Mee met het AT

Mee met het AT

Argos-verslaggever Huub Jaspers liep van mei tot september 2007 mee met het arrestatieteam (AT) van de politie Amsterdam-Amstelland. Als eerste journalist ooit mocht hij mee met alle acties van een AT. De AT's zijn de zwaarst bewapende en best getrainde eenheden van de Nederlandse politie, gespecialiseerd in het aanhouden van vuurwapengevaarlijke verdachten. Maar zijn ze wel zo effectief als wordt beweerd? Wat betekent de inzet van de nieuwe anti-terreur-eenheid, de Dienst Speciale Interventies, bij aanhoudingen van terreurverdachten voor het werk van de AT's? Versterken ze elkaar of lopen ze elkaar voor de voeten?

Zeeuwse meisjes revisited

Zeeuwse meisjes revisited - Minidoc

Dorothée Forma en Leo Knikman, Human

Naar aanleiding van de documentaire 'Zeeuwse meisjes in Armeense armen', meldden zich meer kinderen van Armeense vaders. De vaders waren Duitse krijgsgevangenen van Armeense komaf, die door de Duitsers waren ingelijfd. Ze hadden al snel contact met het Nederlandse verzet. En de Zeeuwse meisjes. Eén van die kinderen is Fien Eijsmans. Haar moeder, Cornelia Menheer, was 17 toen ze een relatie had met de 29-jarige Telemak Mardirossian. Fien vond haar vader in 1997 min of meer toevallig terug, ze ontmoetten elkaar en wisten niet direct wat ze erbij moesten voelen. Waar zaten de emoties bij deze ras-overlever?