De Amerikaan die ik nooit geweest ben

Radio Doc

HUMAN

Tien jaar geleden overleed David Holden, Amerikaans schrijver en radiomaker die de suburbia van New Jersey ontvluchtte en in Londen terechtkwam. Daar ontmoette hij Chris Keulemans, net als hij een beginnende schrijver met dezelfde fascinatie voor popmuziek, literatuur en film. Keulemans was opgegroeid op Amerikaanse scholen in Bagdad en Jakarta, en droomde van een toekomst in… New Jersey. In Holden vond hij de 'Amerikaan die hij nooit geweest was'.

Maar Holden wilde juist naar de overkant van de wereld, waar Keulemans vandaan kwam, naar Indonesië. Holden maakte voor de BBC een reportage over reuzenschildpadden op Nieuw Guinea. Adembenemende radio. Toen hij thuiskwam klaagde hij over aanhoudende hoofdpijn. Het bleek hersenkanker. Op 20 april 1994 overleed hij.

In 2003 reisde Keulemans naar het Amerikaanse Cranford waar Holden opgroeide. Hij zocht Davids schoolvrienden op en reconstrueerde het beeld van een archetypische Amerikaanse jeugd die omsloeg in sombere zelftwijfel. Zelfs Holdens vrienden hadden die omslag niet zien aankomen. Zijn nooit uitgegeven tweede boek is bijna onleesbaar triest.

Als Keulemans eindelijk is aangekomen in New Jersey, dé plek op aarde waarvan hij dacht dat hij er thuishoorde, zie hij beelden op tv over de Irak-oorlog. In april 2003 worden succesvolle soldaten uit Irak door de Amerikanen verwelkomt. Die beelden brengen Keulemans aan het twijfelen: wil ik wel echt in New Jersey wonen? Ben ik echt thuis in Amerika?

Deze radiodocumentaire is een gesproken brief aan David Holden, schrijver en radiomaker. Hij was de Amerikaan die ik nooit geweest ben. Op lokatie, in het stille stadje Cranford in New Jersey waar Holden vandaan kwam, proberen zijn oude vrienden te achterhalen wie hij eigenlijk was. Wie ging er schuil achter de jongen die zo graag aan alle verwachtingen wilde voldoen dat hij er tenslotte voor op de vlucht sloeg?

Regie: Chris Keulemans en Rob Smits, HUMAN, 2004