Beneden is het druk & Afdaling in de ingewanden, afl. 3

Radio Doc

VPRO

In deze aflevering van Radio Atelier kunt u achtereenvolgens naar de lange documentaire 'Beneden is het druk' van Corinne van den Hoeven en een aflevering uit de Minidoc-reeks 'Afdaling in de ingewanden' van Bente Hamel luisteren. Met 'Beneden is het druk' maakt Corinne van der Hoeven een portret van schrijver Gerbrand Bakker.
Muzikant Spinvis maakte een compositie voor het Metropole Orkest. In 'Afdaling in de ingewanden' volgt Bente Hamel hem tijdens de voorbereidingen.

Beneden is het druk

Beneden is het druk

Corinne van den Hoeven en Arno Peeters, NPS

Een portret van schrijver Gerbrand Bakker (44) die in 2006 debuteerde met zijn roman 'Boven is het stil'. De boerenzoon uit de Wieringerwaard heeft op topniveau geschaatst en schreef ook het Junior Etymologisch Woordenboek en het kinderboek 'Perenbloemen bloeien wit'. Zijn debuut voor volwassenen werd zeer goed ontvangen en hij werd meteen opgenomen in het circus van literaire nominaties en prijzen. Zo werd hij onder andere genomineerd voor de AKO literatuurprijs en de Anton Wachterprijs. Corinne van den Hoeven liep een aantal maanden met hem mee langs het prijzencircus om te zien, wat het allemaal met hem doet.

Afdaling in de ingewanden, afl. 3 - Minidoc

Bente Hamel van Radiomakers Desmet

De veelbekroonde samplepop-muzikant Spinvis schreef speciaal voor het Metropole Orkest een bijzondere compositie. Bente Hamel van Radiomakers Desmet volgde Spinvis en de artiesten om hem heen tijdens de voorbereidingen. In 'Afdaling in de ingewanden' staat de binnenkant van de mens centraal. Spinvis: "Het is een muziekwerk over het ongeziene lichaam. Het hart, de maag, baarmoeder, hersens. Over de ouder wordende machine die we zijn. Het falende geheugen. De tumor. Toch is 'Afdaling in de ingewanden' een geestige, absurde en soms ontroerende collage van muziek, tekst en beeld."