De oppas en ik

De Oppas en Ik

NTR

Toen Nikki Dekker vijf jaar oud was had ze een oppas, een tienerjongen uit het dorp, die vreemde dingen met haar wilde doen. Dingen waar haar ouders van schrokken, toen ze het tussen neus en lippen door te horen kregen. De jongen ontkende en er werd niet meer over gesproken. 

De oppas en ik

Twintig jaar later gaat Nikki op zoek naar de man die haar oppas inmiddels geworden is, om te praten over wat er toentertijd precies is gebeurd. Tegelijk verkent ze het grijze gebied tussen onprettige seksuele ervaringen en seksueel misbruik. Gebeurtenissen die onbeduidend lijken, blijken traumatische gevolgen te kunnen hebben - en andersom.

Waar hebben we het over als we praten over seksueel geweld? Is het beter om dit soort ervaringen te vergeten of om er helemaal in te duiken? Op zoek naar antwoorden en een manier om met haar eigen geschiedenis om te gaan, komt Nikki in contact met Anke Laterveer, de initiatiefnemer van #ZegHet, met een man die vals beschuldigd werd van seksueel misbruik, en met socioloog Gert Hekma, die een heel eigen visie heeft op wat het voor kinderen betekent om seksuele ervaringen op te doen.

Tekenen naar naaktmodel

In Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam opende twee weken geleden de tentoonstelling Rembrandts naakte waarheid, over modeltekenen in de zeventiende eeuw.

Voor radiomaker en kunstcriticus voor NRC Handelsblad Gijsbert van der Wal was die tentoonstelling een reden om zich te verdiepen in het verschijnsel tekenen naar naaktmodel.

Mijnheer X

Een asielzoeker uit west-Afrika wordt liefdevol opgevangen door een echtpaar in een Gronings dorpje. Maar de gastvrijheid van de gastheer wordt ernstig op de proef gesteld. Een verhaal van Laura Stek, eerder uitgezonden in het VPRO-radioprogramma Plots rond het thema 'De nieuwe huisgenoot'.