De revolutie – deel 2: De juiste keuze

Radio Doc

NTR, VPRO

De slopende oorlog in Syrië begon onschuldig, met kleine groepjes jongeren die de straat opgingen om zich uit te spreken tegen het regime van Assad. Maar de hoopvolle, vreedzame protesten veranderen snel van sfeer. Slot van een tweeluik over de start van de Syrische revolutie.

De revolutie – deel 2: De juiste keuze

Heba is 14 als ze voor het eerst meeloopt met de protesten tegen het Syrische beleid. Ze doet het stiekem, want haar ouders mogen het niet weten. Haar vader runt een ziekenhuis in de stad Deir ez-Zor, waar hij mensen behandelt, ook als ze het niet kunnen betalen. Naarmate de sfeer op straat verhardt, worden er in het ziekenhuis steeds meer gewonde opstandelingen binnengebracht. Totdat de regering een bezoekje brengt aan het ziekenhuis.

Peshmerge studeert in Aleppo als hij besluit om mee te doen aan de demonstraties. Soms kunnen ze maar enkele minuten leuzen roepen voor de ordetroepen komen en het te gevaarlijk wordt. Maar weglopen van de protesten alsof er niets aan de hand is, betekent ook machteloos toekijken hoe anderen gepakt worden door de regeringstroepen.

Het slot van een tweeluik gemaakt door René van Es.

George Tobal – Kinderen van Aleppo

Het idee om een radiodocumentaire te maken over de allereerste protesten in Syrië is ontstaan in een theaterzaal. Radiomaker René van Es zag de voorstelling “Kinderen van Aleppo” over de voorfase van demislukte revolutie en was niet alleen aangegrepen door het theaterstuk, maar ook door het geëmotioneerde nagesprek. Er bleken namelijk veel Syrische jongeren in de zaal te zitten die bij de eerste demonstraties waren geweest en nu in Nederland wonen. Co de Kloet praat met de maker van het stuk: schrijver, acteur en regisseur George Elias Tobal.

Tika

In deze korte documentaire maken we kennis met Tika.

Tika heeft een ongewoon beroep dat bij veel mensen vragen oproept, zo ook bij radiomaakster Serin Utlu. Want wat is een sociaal erotisch dienstverlener precies?

En 'ga je dan echt met "die mensen" naar bed?' 

 

Gemaakt door:  Serin Utlu
Eindredactie:     Anton de Goede
Eindmixage:      Alfred Koster