De revolutie – deel 1: Een vuur dat alles moet veranderen

Radio Doc

NTR, VPRO

De grootste hoeveelheid interne vluchtelingen ter wereld, martelingen, verdwijningen en aanhoudende bombardementen. De gruwelen in Syrië zijn niet te bevatten. Vooral als je weet hoe onschuldig het allemaal begon. In Radio Doc een tweeluik over de start van de Syrische revolutie. De aflevering wordt afgesloten met Michiel Romeyn in mootjes.

De revolutie – deel 1: Een vuur dat alles moet veranderen

De cijfers zijn onvoorstelbaar: Ruim 6 miljoen mensen die hun huis moesten ontvluchten, waarvan bijna 4 miljoen die hun moederland achter moesten laten. Vele honderdduizenden doden, onder wie tienduizenden kinderen.

Maar wat nu bijna even moeilijk voor te stellen is: hoe klein en onschuldig het allemaal begon. Met een paar mensen die de straat op durfden om zich uit te spreken tegen een onrechtvaardig regime. Groepjes demonstranten vol vuur, die de kick voelden van de opstand in de hoop dat er eindelijk iets zou veranderen in Syrië. Groepjes die steeds groter werden, in een vreedzaam, maar levensgevaarlijk protest waarvan niemand kon bedenken wat het uiteindelijk zou ontketenen.

Radiomaker René van Es maakte een portret van Heba en Peshmerge, twee jonge Syriërs die ons meenemen naar het prille begin van de Syrische revolutie; een tijd waar alles nog mogelijk leek. Een documentaire in twee delen. Vandaag deel 1: Een vuur dat alles moet veranderen.

George Tobal – Kinderen van Aleppo

Het idee om een radiodocumentaire te maken over de allereerste protesten in Syrië is ontstaan in een theaterzaal. Radiomaker René van Es zag de voorstelling “Kinderen van Aleppo” over de voorfase van demislukte revolutie en was niet alleen aangegrepen door het theaterstuk, maar ook door het geëmotioneerde nagesprek. Er bleken namelijk veel Syrische jongeren in de zaal te zitten die bij de eerste demonstraties waren geweest en nu in Nederland wonen. Co de Kloet praat met de maker van het stuk: schrijver, acteur en regisseur George Elias Tobal.

Michiel Romeyn in mootjes

Yous en Yay maken maandelijks de succesvolle podcast "Yous en Yay: New Emotions". Hierin praten Yous en Yay honderduit en oeverloos met interessante gasten.

Deze week werd de aflevering met radio- en televisiemaker, acteur en beeldend kunstenaar Michiel Romeyn gepubliceerd. Voor de gelegenheid maakte geluidsvirtuoos Mat Wijn een compilatie. Yous en Yay met Michiel Romeyn in een notendop.