De Watermeesters | Leve de auto! Afl. 3

Radio Doc

NTR, VPRO

De waterschappen. Op 20 maart kunnen we er weer op stemmen. En aflevering 3 van Lang leve de auto!

De Watermeesters

De waterschappen. Die staan voor bioplastic uit mensenpoep en hypermoderne dijken, maar ook voor de aloude muskusrattenvanger en peilbeheerders die al honderden jaar de waterhoogte regelen op ons vlakke land. De waterschappen zijn ouder dan provincies, gemeentes en landbestuur, komen uit de middeleeuwen toen er nog nauwelijks overheid was.

Op 20 maart kunnen we er weer op stemmen. Maar veel te kiezen valt er niet. Een stem voor de waterschappen is vooral van ritueel belang, want Nederland is een lekke badkuip en zonder het werk van deze watermeesters is leven hier niet mogelijk.

Lang leve de auto! Afl. 3

De elektrische, zelfrijdende auto komt eraan; lekker achteroverleunend van A naar B en hij is nog goed voor het milieu ook. Maar, vinden automobilisten het wel zo lekker om het stuur los te laten, vraagt radiomaakster Remy van den Brand zich af? Want zoals mobiliteitshistoricus Gijs Mom weet: “Er is iets heel speciaals tussen mensen en auto’s – en dan vooral tussen mannen en auto’s.”

In deel 3 van de korte radioreeks Lang leve de auto! hoort u behalve Gijs Mom, Jacco de Haan, die sinds kinds af aan dol is op auto’s en daartussen bovendien zijn grote liefde vond.