De Hoop van de Kaap | Winnaar NTR Podcastprijs 2019

Radio Doc

NTR, VPRO

Documentairemaker Jennifer Pettersson kwam de afgelopen anderhalf jaar geregeld op basisschool De Kaap in Amsterdam Oost. De Kaap lijkt een school als alle andere scholen, met vrolijke kinderen en enthousiaste leerkrachten. Maar een ding valt gelijk op: je ziet nauwelijks autochtone leerlingen.

En we maken de winnaar van de NTR Podcastprijs 2019 bekend in deze aflevering. Spannend!

De Hoop van de Kaap

Nederland is een van de meest gesegregeerde landen van Europa op onderwijsgebied. Bij basisschool De Kaap in Amsterdam Oost ondervinden ze daar de gevolgen van.

De Kaap lijkt een school als alle andere scholen, met vrolijke kinderen en enthousiaste leerkrachten. Maar een ding valt gelijk op: je ziet nauwelijks autochtone leerlingen.

Documentairemaker Jennifer Pettersson kwam de afgelopen anderhalf jaar geregeld op De Kaap, om mee te lopen in de klassen en te praten met kinderen, ouders, leraren en de directie. Ze leerde een school kennen met grote ambities en even grote problemen. Waar het personeel hard werkt om alle kinderen gelijke kansen te geven en het gevoel dat ze de moeite waard zijn, terwijl sommige leerlingen geen woord Nederlands spreken en hun ouders amper het schoolgeld kunnen betalen.

De Kaap heeft veel te bieden: een nieuw gebouw, kleine klassen, een taalcursus voor ouders en een kinderdagverblijf op de begane grond om nieuwe aanwas te creëren voor de school. Maar zullen de autochtone ouders van de crèche voor een zwarte school kiezen? Lukt het de Kaap om hun grootste droom waar te maken en een gemengde school te worden? ‘De Hoop van de Kaap’ geeft een inkijkje in een wereld die we zelden te zien krijgen en laat zien hoe complex het integratieprobleem is.

Jennifer Pettersson won in 2018 de Prix Europa met de podcast Opgejaagd, een 9-delige serie over systeemfouten in het Nederlandse onderwijs.

Winnaar NTR Podcastprijs 2019

Wie is de winnaar van de NTR Podcastprijs 2019?
We maken het op 1 september bekend.