Theatermaker onder vuur

Radio Doc

NTR

Afgelopen dinsdag loofde theatermaker George van Houts in het VARA-programma Pauw een flinke prijs uit voor diegene die wetenschappelijk kan aantonen dat de aanslagen op elf september ècht hebben plaatsgevonden. Zijn advocaten buigen zich er nu over.

Van Houts is ervan overtuigd dat er minstens elf natuurwetten zouden zijn overtreden als we het officiële lezing zouden geloven. Wie negen van de elf (9/11) onverklaarbaarheden kan verklaren en die uitleg geplaatst weet te krijgen in een peer reviewed wetenschapstijdschrift, kan bij hem langs om drie kilo goud op te halen, ter waarde van 100.000 euro.

Het optreden van de theatermaker in Pauw stuitte op veel kritiek en de vraag of George van Houts zijn verstand had verloren. Of was hij bezig met een geheim plan om te zien hoever de media gaan om rabiate theorieën aandacht te geven?

Radiomaker René van Es volgde George van Houts vorig jaar bij de try outs van zijn omstreden theatercollege, waarin hij naast de aanslagen van 9/11 ook vraagtekens plaatst bij andere historische gebeurtenissen zoals de moord op John F. Kennedy. Hij sprak met Van Houts zelf, met bezoekers van de voorstelling en met experts in complot-denken om te verklaren hoe weldenkende mensen het vertrouwen in de pers en de politiek volledig kwijt kunnen raken.