Het Perfecte Verdienmodel & Podkas - Pawel de Poolse plukker 'Deel 2'

Radio Doc

NTR, VPRO

Hoeveel mensen zijn nou eigenlijk echt ondernemer? Wat als dat niet in je zit, dat ondernemen. Hoe vind je dan een eigen, op maat gesneden verdienmodelletje? En deel 2 van de Podkas, Pawel de Poolse Plukker.

Het Perfecte Verdienmodel

Vind de ondernemer in Jezelf. Dat is de boodschap uit De Haag aan iedere burger, en het leger zelfstandigen groeit nog steeds.

Maar: hoeveel mensen zijn nou eigenlijk echt ondernemer? Wat als dat niet in je zit, dat ondernemen. Hoe vind je dan een eigen, op maat gesneden verdienmodelletje, zodat je je daar geen zorgen meer over hoeft te maken? Moet je op cursus, of speculeren met cryptomunten als Bitcoin? Of accepteren dat talenten nou eenmaal niet gelijk verdeeld zijn, en je neerleggen bij wat je wel kan?

Radiomaker Marten Minkema gaat te rade bij ondernemers, Bitcoin-experts, een high-end coach en marketeer Boudewijn Poelmann, die met zijn Postcode Loterij het meest perfecte verdienmodel van Nederland introduceerde. Goede raad blijkt niet alleen duur, maar ook erg confronterend.

Podkas - Pawel de Poolse plukker 'Deel 2'

Een komkommerkas in Friesland. Een jongenuit Oost-Polen. Wat doet hij hier, zo ver van huis, tussen de metershoge planten?

Maartje Duin trok een half jaar lang op met Pawel, een arbeidsmigrant die leeft bij de dag, van het ene tijdelijke contract naar het andere. Een productie van Orkater, de Lawei en Iepen Up in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. De Podkas maakt onderdeel uit van de voorstelling Lost in the Greenhouse. Beeld: Verena Blok.

Deel 2: Pawel serveert Poolse worst met grote witte vetogen in het huis dat hij met zeven collega-plukkers deelt. In de kroeg verderop denken de Friezen er het hunne van.