Gersloot, een tweeluik

Radio Doc

NTR, VPRO

Op het WK strijden de groten der aarde met elkaar om de wereldcup. Maar Gersloot heeft ook een record, ze hebben de kleinste voetbalclub van Nederland. Een documentaire van Jan Maarten Deurvorst.

Gersloot, een tweeluik

Het  gehucht Gersloot ligt onder de rook van Heerenveen. Het dorp telt 297 inwoners, waarvan een groot deel veeboeren. Voetbalclub Gersloot telt 22 leden en één elftal. Het is een vereniging waar de klok al 20 jaar stilstaat, letterlijk, bij gebrek aan geld voor batterijen.

De snoeptrommel wordt door tante Antje uit eigen middelen bijgevuld en de grensrechters komen in overall het veld op; niemand die erom maalt als er nog een beetje mest op zit. Alleen al om voldoende spelers op het veld te krijgen, blijkt niet eenvoudig, zo middenin de lammerentijd.


Een documentaire van Jan Maarten Deurvorst. Dit tweeluik werd eerder uitgezonden tijdens de sportzomer van 2016.

Fotojournalist Edwin Westland heeft de club prachtig in beeld gebracht. Bekijk hier zijn verslag.

Tekst loopt door onder de foto

GERRIT

Op 25 juni 1964 overleed ontwerper en architect Gerrit Rietveld in het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht.

Radiomaker Babette Rijkhoff woont sinds een jaar in een Rietveld-woning in Utrecht. Een licht, ruim en ontzettend praktisch huis. Het maakte haar nieuwsgierig naar zijn ontwerpen. Ze sprak met een oud-collega, experts, zijn kleinzoon en bewonderaars. De interviews leidde tot een driedelige serie over een pragmatische man die zijn tijd ver vooruit was.

GERRIT is een initiatief van De stijl in de stad.

Research, interviews en montage: Babette Rijkhoff. Productie: Marije Lieuwens. Techniek: Arno Peeters. Artwork: Daniel Roozendaal.

Wil je de andere twee afleveringen luisteren? Zoek dan op GERRIT in je favoriete podcast-app of ga naar soundcloud.com/gerritrietveld. En wil je de locaties uit de serie bezoeken, kijk dan op destijlindestad.nl/gerrit en de download de kaart.

Vrije Val

Wie droomt er niet van te kunnen vliegen? Skydiver en BASEjumper Jarno Cordia heeft er zijn beroep van gemaakt. Hij springt van rotsen en uit vliegtuigen in een high tech vleugelpak waarmee hij zijn val omzet in een glijvlucht.

Voor deze sport moet je extreem gefocust zijn en razendsnel kunnen schakelen. Dat kan Jarno als geen ander. Dat talent heeft hij te danken aan een stoornis die in het dagelijks leven vooral een handicap is.

Een documentaire van Marieke Drost en Saar Slegers.
Techniek: Arno Peeters.
Eindredactie: Jair Stein.