De afstand is 3 meter & Luuk, de vegetarische XTC-gebruiker

Radio Doc

NTR, VPRO

Drie jaar geleden besloot een groep Syrische asielzoekers om een klein koor te vormen, om hun lange wachttijd door te komen.

De afstand is 3 meter

Afgelopen april mocht dit koor op Koningsdag in Groningen optreden. Het was het hoogtepunt in het bestaan van het koor en gaf de leden de kans om hun dankbaarheid aan Nederland te uiten.

Een van de koorleden is Muhamad Abdul Raheem, 30 jaar oud. Zijn optreden voor de koninklijke familie is tot in de kleinste details voorbereid, inclusief de mogelijke vluchtroute tijdens de Koningsdag. Het contrast tussen de extreme  veiligheidsmaatregelen op deze dag en de levensgevaarlijke vlucht van Mohamad naar Nederland kan haast niet groter zijn.

Fatos Vladi maakte een radiodocumentaire over deze twee dagen uit het leven van Mohamad. Een verhaal over twee parallelle werelden: binnen en buiten de muren van Europa.

Luuk, de vegetarische XTC-gebruiker

De wereldwijde omzet van in Nederland geproduceerde synthetische drugs in 2017 was minstens 19 miljard euro. Dat gaat over speed en XTC. Dat laatste is in de uitgaanswereld en op muziekfestivals een drug geworden waar bijna niemand meer van opkijkt.

Het zorgt voor relatief weinig ellende en brengt de feestvierders veel vrolijkheid en uithoudingsvermogen. Een fijn niets-aan-de-hand-pilletje, mits je niet kijkt naar de criminaliteit en de milieuvervuiling die komt kijken bij het maken er van.

Kunnen we dat spul onderhand niet eens legaliseren?