Waar is Remco Campert? & Roes #1

Radio Doc

NTR

De 86-jarige dichter en schrijver Remco Campert bespiegelt het dagelijks leven – en in het bijzonder zijn eigen bestaan en de daarbij passende gedichten. En in aflevering 1 van Roes neemt Dionysos, de god van wijn, feest en de roes, de boel van ons over.

Waar is Remco Campert?

Tom Rooduijn sprak vorig jaar een paar keer met Campert; over zijn beeldende werk, zijn poëzie en de thema’s in zijn gebundelde columns: hoe brengt hij zijn dagen en nachten door? En ook: hoe herdenkt hij als laatste van de Vijftigers zijn generatiegenoten? Kortom: waar is Remco Campert anno 2016?

De broze schrijver spreekt ook – sigaretten binnen handbereik – over het jaar 2015. Al nam hij in oktober de Prijs der Nederlandse Letteren in ontvangst, het afgelopen jaar beschouwt Campert als een rampjaar: oorlogen, aanslagen en de Nederlandse politiek, hij wordt er meer dan hem lief is door geplaagd.

Roes aflevering 1: De goddelijke roes

Je hangt met je billen boven het smerige toilet van de kroeg. Op de deur staan teksten: soms poëtisch, meestal grof en ondoordacht. Met koeienletters schrijf je er iets onder. Een week later ben je terug en lees je verbaasd de letters in je handschrift. Heb ik dit geschreven?

In aflevering 1 van Roes neemt Dionysos, de god van wijn, feest en de roes, de boel van ons over. We onderzoeken de roes die we zelf opzoeken in alcohol en drugs. En de roes die ons overvalt in het sluimergebied tussen waken en slapen.

Roes is een vierdelige audioreeks bedacht en gemaakt door Mirke Kist, Nele Eeckhout en Siona Houthuys in samenwerking met Dorst, het audiovisuele lab van de VPRO. Ga voor meer radioverhalen van jong talent naar vpro.nl/dorst.