Helpen en geholpen worden & Roes #4

Radio Doc

NTR

Waar kun je terecht als je alles kwijt bent geraakt? Een documentaire van René van Es over de vrijwilligers van stichting Leiden helpt. En deze week aflevering 4 van de vierdelige serie Roes.

Helpen en geholpen worden

Over het algemeen hebben we het goed in Nederland. Maar dat geldt niet voor iedereen. Sinds de maatschappij in een participatiesamenleving is veranderd, zijn we meer dan ooit op elkaar aangewezen. Waar kunnen de mensen terecht die buiten de boot vallen? De mensen met schulden, met persoonlijke problemen, die geen familie of vrienden hebben?

Radiomaker René van Es leerde verschillende vrijwilligers kennen bij de stichting Leiden Helpt. Hij sprak de hulpverleners tijdens de voorbereidingen van een grote Kerstactie en ontdekte dat ze opvallend veel met elkaar gemeen hebben. Zoals anderen afhankelijk zijn van hun hulp, zo zijn zij afhankelijk van het helpen.

Roes aflevering 4: Ontnuchtering

In de laatste aflevering van Roes, een serie van de makers van VPRO Dorst, duiken we in de ontnuchtering. Geknield aan zijn bed vroeg Jan -de vader van radiomaker Siona- als klein jongetje aan God of hij ridder mocht worden, met een zwaard en een harnas. Misschien kon de Sint hem alvast dat zwaard brengen?

Toen zijn vader hem op een dag bruut vroeg: ‘Geloof jij nu nog steeds in Sinterklaas?’, werd Jan heel stil. Als de Sint niet bestaat, waarom zou God dan wel bestaan? En hoe moest hij dan ooit ridder worden? Jan is inmiddels 57 en deze ontnuchtering werkt door tot op de dag van vandaag.

Roes is een vierdelige audioreeks bedacht en gemaakt door Mirke Kist, Nele Eeckhout en Siona Houthuys in samenwerking met Dorst, het audiovisuele lab van de VPRO. Ga voor meer radioverhalen van jong talent naar vpro.nl/dorst.