Het Woestijnleven & Loos werk #1: Wat is werk?

Radio Doc

NTR

Zoo Veldhoven is geen gewone dierentuin. Naast allerlei roofvogels, ringstaartmaki’s en walibi’s worden er papegaaien opgevangen die niet meer thuis kunnen blijven wonen omdat ze hun eigenaar overleven, of omdat ze onhandelbaar worden. Er zijn zelfs papegaaien die zichzelf verminken uit verdriet. En aflevering van Loos werk; een korte radioserie over de zin en onzin van werk.

Het Woestijnleven

Ieder weekend komen er vele vaste bezoekers speciaal naar de papegaaien. Sommigen om hun eigen papegaai te zien, anderen hebben een zwak voor de pratende vogels.  

Jo komt voor de grijze roodstaart Radja, de vogel die zij haar man ooit voor Sinterklaas cadeau deed. Haar man, Naz, vertrok een aantal jaar geleden naar zijn geboorteland Pakistan, om zijn familie daar te helpen. Radja begon zichzelf kaal te plukken en werd depressief. Zo erg, dat Jo haar vogel uiteindelijk naar Veldhoven moest brengen.

Jo en Radja wachten allebei op de terugkeer van Naz. Het was nooit de bedoeling dat Nas zo lang in Pakistan zou blijven, maar aardbevingen, ongelukken en pech maken dat zijn thuiskomst steeds moet worden uitgesteld. 

“Ik zou het nu niet meer zo doen”, zegt Jo, “Radja is in het wild gevangen, het is eigenlijk een getraumatiseerde vogel.” Maar de papegaai maakt ondertussen al twintig jaar een belangrijk deel uit van haar leven. Voor de tralies van de volière ontdekt Wineke van Muiswinkel hoe het wonderbaarlijke levensverhaal van Jo verweven is geraakt met dat van Radja.

Een radiodocumentaire van Wineke van Muiswinkel

Loos werk #1: Wat is werk?

Tijdens haar eerste baantje kreeg Leonie betaald zonder daar iets voor te hoeven doen. Nu het tijd wordt om een baan te vinden vraagt ze zich af of iedereen niets doet op zijn werk. Leonie raapt haar moed bij elkaar en vraagt het Palmyra: de chef van haar eerste baan bij de Kasbank. Zij werkt nog steeds bij hetzelfde bedrijf. Doet ze eigenlijk wel iets?

Ook spreekt Leonie kunstenares Cally Spooner, die kunst maakt over werk. Verschillen de ervaringen van Palmyra en Cally teveel om Leonie een eenduidig antwoord te geven over wat werk is, of lijken deze meer op elkaar dan we in eerste instantie zouden denken?

In de podcast Loos werk onderzoekt nietsnut Leonie Wolters wat werk is. Nu ze moet beginnen met het terugbetalen van haar studieschuld blijkt een salaris onmisbaar en daarmee werk onontkoombaar. In drie afleveringen vraagt Leonie bankiers, een kunstenaar, een geldexpert, reclamejongens, een Duitse professor en een theoloog om hulp. Is werk eigenlijk wel een zinnige bezigheid? Of kun je er beter niet aan beginnen?