Sterk & Looswerk #2: Is werk nuttig?

Radio Doc

NTR

In 2001 verschijnt Dave Mossing zo ongeveer uit het niets in de finale van ‘de Sterkste Man van Nederland’. Wat motiveerde hem zijn lichaam af te beulen om zo ver te komen? En Looswerk, een driedelige podcast over zin en onzin van werken. Gemaakt door Leonie Wolters 

Sterk

In 2001 verschijnt Dave Mossing zo ongeveer uit het niets in de finale van ‘de Sterkste Man van Nederland’. Hij duikt opeens op, per ongeluk lijkt het wel. In 2005 wordt hij zelfs tweede na een krachtmeting met Jarno Hams en Edwin Hakvoort. Dave komt op eigen kracht tussen die sterke mannen te staan; geen vader die hem naar judo bracht of moeder die speciaal calorierijk eten voor hem maakte. Hij komt uit een heel ander gezin.

Wat motiveerde hem zijn lichaam af te beulen om zo ver te komen? Welk drama drijft hem tot aan de grenzen van het ondraaglijke en daar overheen?

Een radiodocumentaire van Heleen Hummelen over de geschiedenis van Dave Mossing en zijn familie.

Looswerk #2: Is werk nuttig?

In de podcast Loos werk onderzoekt nietsnut Leonie Wolters wat werk is. Nu ze moet beginnen met het terugbetalen van haar studieschuld blijkt een salaris onmisbaar en daarmee werk onontkoombaar. In drie afleveringen vraagt Leonie bankiers, een kunstenaar, een geldexpert, reclamejongens, een Duitse professor en een theoloog om hulp. Is werk eigenlijk wel een zinnige bezigheid? Of kun je er beter niet aan beginnen?

Aflevering 2: Leonie gaat in de tweede aflevering van Loos werk op zoek naar het nut van werk. Want wanneer heeft werk dat eigenlijk? Wanneer je er voor betaald krijgt? Om te begrijpen hoe werk, nut, en geld samenhangen gaat Leonie langs bij Gerben Nap, die aan een alternatief geldsysteem werkt. Ook spreekt ze twee reclamejongens over het verband tussen nut en geld. Vinden zij hun eigen werk nuttig? En hoe vraag je dat aardig?