Onvergetelijk & Loos werk #3: Niet werken

Radio Doc

NTR

Hoe kan je het contact met de dementerende in stand houden? Een van de krachtigste middelen blijkt muziek te zijn. Muziek werkt niet alleen goed om herinneringen aan te boren, maar ook om de patiënt gerust te stellen en maakt soms zelfs pillen overbodig. Programmamaker Marlous Lazal, die zelf haar beide ouders aan de ziekte Alzheimer verloor, wilde weten hoe dat werkt. En Looswerk, een driedelige podcast over zin en onzin van werken. Gemaakt door Leonie Wolters

Onvergetelijk

Het aantal dementerenden zal naar verwachting stijgen van een kwart miljoen nu tot een half miljoen in 2040. Dementie is een hartverscheurende ziekte, zowel voor de patiënt als voor zijn omgeving. Degene die je lief hebt is er fysiek nog, maar wordt geestelijk steeds onbereikbaarder. Hoe kan je het contact met de dementerende in stand houden? Een van de krachtigste middelen blijkt muziek te zijn. Muziek werkt niet alleen goed om herinneringen aan te boren, maar ook om de patiënt gerust te stellen en maakt soms zelfs pillen overbodig. Programmamaker Marlous Lazal, die zelf haar beide ouders aan de ziekte Alzheimer verloor, wilde weten hoe dat werkt. 

We volgen het project Music & Memory in Oldenzaal, waar 100 iPods voor dementerenden van persoonlijke muziek werden voorzien met behulp van muziekstudenten van Artez. In Amsterdam ontwikkelt musicus Andy Bruce een methode die niet alleen muziek maar ook verhalen en geluiden uit het leven van de patiënt verzamelt om zo het geheugen op gang te brengen. En ook familieleden en mantelzorgers maken gebruik van muziek. Ignar Rip zorgde voor zijn thuiswonende demente moeder. De ervaringen die hij opdeed met muziek deelt hij nu met instellingen en andere mantelzorgers.

Maar wat gebeurt er eigenlijk in het brein dat de herinnering aan muziek zo sterk blijft? En zijn dat dan altijd plezierige herinneringen? Als dementerenden juist erg verdrietig worden bij het luisteren naar muziek, is dit dan wel voor iedereen een geschikte methode? Programmamaker Marlous Lazal gaat te rade bij neuropsycholoog Professor Scherder die uitgebreide studie deed naar de werking van muziek op het brein.

Loos werk #3: Niet werken

In de podcast Loos werk onderzoekt nietsnut Leonie Wolters wat werk is. Nu ze moet beginnen met het terugbetalen van haar studieschuld blijkt een salaris onmisbaar en daarmee werk onontkoombaar. In drie afleveringen vraagt Leonie bankiers, een kunstenaar, een geldexpert, reclamejongens, een Duitse professor en een theoloog om hulp. Is werk eigenlijk wel een zinnige bezigheid? Of kun je er beter niet aan beginnen?

Aflevering 3: Iedereen heeft zo zijn eigen ideeën over werk. Dat maakt de zoektocht naar de betekenis van werk niet makkelijker. In de finale van Loos werk spreekt Leonie professor arbeidsgeschiedenis Andreas Eckert en vraagt hem voor eens en altijd te definiëren wat wel en wat geen werk is. Ook spreekt ze haar oom Roy Carton, een gepensioneerd klinisch theoloog. Hij vertelt Leonie over de mysterieuze kracht van niet werken - juist onder werktijd. Ligt hier misschien een mogelijkheid voor de ervaren nietsnut?