Mind your step & Het terroristenhorloge

Radio Doc

NTR

Bij Shell staat veiligheid voorop. Als je de trap op loopt moet je de leuning vasthouden. Als je dat niet doet, word je door een collega gecorrigeerd. Er wordt alles op alles gezet om elk ongelukje te voorkomen, ook op kantoor. En struikel je een keer over een drempel? Dan wordt daar melding van gemaakt. En in deze aflevering de korte documentaire Het terroristenhorloge van Botte Jellema

Mind your step

Dat klinkt allemaal misschien wat overspannen, maar er zit wat in: in onze relatief veilige wereld zijn grote ongelukken vaak het gevolg van lullige foutjes. Een nulletje teveel of te weinig, een telefoontje aannemen achter het stuur, een klein beetje gemorste olie kan het verschil maken tussen leven en dood. Er wordt dan ook een heel arsenaal aan protocollen, regels en verboden tegen in stelling gebracht. Veiligheidskunde is een bloeiende industrie.

Radiomakers Marieke Drost en Saar Slegers verkennen deze wereld van safety officers, human factors engineers en life saving rules en vragen zich af: kun je mensen trainen om continu behoedzaam en oplettend te zijn? Ze onderzoeken waar het trapleuning-protocol van Shell vandaan komt. Ze bezoeken het Sophia Kinderziekenhuis, waar het personeel er alles aan doet om medische fouten te vermijden. En ze verkennen het Mekka van Health and Safety: Londen, waar bij elke plas op straat een bordje staat: mind your step!

Kun je ongelukken uitbannen? En tegen welke prijs?

Het terroristenhorloge

De Japanse zwarte, plastic digitale horloges uit de jaren ’80 zijn iconisch. Ze worden nog steeds gemaakt. Maar aan één model kleeft een opmerkelijk verhaal.