De moord-en-brand-buurt & 40 jaar Ramones

Radio Doc

NTR

Amsterdam veryupt. De stad groeit met 10.000 inwoners per jaar en is vooral in trek bij jonge witte hoogopgeleiden. Ze trekken de oude arbeidersbuurten in. Daar is niet iedereen blij mee met hun komst.

De moord-en-brand-buurt: De integratie van een yup

Radiomaker Maartje Duin kocht een huis in de Spaarndammerbuurt, van oudsher de bakermat van de sociale woningbouw. Ze zoekt haar buren op en doet een poging tot verzoening.

Het Spaarndammerlied wordt gezongen door Sjakie van de Hoek en Chris Vrieling. Met dank aan Museum Het Schip.

Hey! Ho! Let's Go!: 40 jaar Ramones

Ze noemden zich Johnny, Joey, Dee Dee en Tommy, vier simpele jongens uit Queens, New York die niet perse heel goed een instrument konden bespelen. In 1976 namen ze als de Ramones in zeven dagen tijd hun eerste plaat op voor het luttele bedrag van 6400 dollar. Veertien songs van amper twee minuten, ontdaan van alle opsmuk die zo populair was in de jaren zeventig. Zonder het te weten startten ze daarmee de punkbeweging. Sex Pistols, The Clash, maar ook Bad Religion, Green Day en The Offspring volgden in hun voetsporen.

Echt rijk werden de Ramones er uiteindelijk nooit van, hun debuutalbum bereikte pas twee jaar geleden de gouden status, maar hun invloed is immens. Verslaggever Emmie Kollau sprak met punkkenner Jerry Goossens, frontman van tributeband The Rumbones Hugo Koch en met fan en organisator van de avond 'Veertig jaar Ramones' in Kampen Dick van der Wal.

Tot zover deze VPRO-Nooit Meer Slapen-productie …. Verslaggever Emmie Kollau sprak met punkkenner Jerry Goossens, frontman van tributeband The Rumbones Hugo Koch en met fan en organisator van de avond 'Veertig jaar Ramones' in Kampen Dick van der Wal.