Borát, aflevering 252

Radio Doc

NTR, VPRO

Het absurdische radioprogramma Borát dat de VPRO uitzond in de jaren tachtig bevatte ‘Radiokunst’ zoals die nooit eerder had geklonken. En in deze aflevering de korte documentaire Een nachtmerrie van nuance van radiomaker Emmie Kollau over de Russische schrijfster Svetlana Alexijevitsj.

Borát, aflevering 252

Het programma van Rik Zaal, met medewerking van Jet van Boxtel, Herman Koch, Marjan Luif, Michiel Romeijn, Theo Sontrop, Jan Stavinoha, en vele anderen kan gezien worden als een voorloper van het latere televisieprogramma Jiskefet. 251 Afleveringen, en nog eens honderden ‘Borát-hoekjes’ waren er te horen.

Geluidskunstenaar Mat Wijn, die er dertig jaar geleden ook bij was, heeft een aantal makers van toen opgezocht en kwam tot een nieuwe Borát

Een nachtmerrie van nuance

Wie Rusland en de Russen wil begrijpen, doet er goed aan de boeken te lezen van Svetlana Alexijevitsj. Vorig jaar won ze de Nobelprijs voor de literatuur. Emmie Kollau ontmoette haar onlangs, sprak haar over haar zoektocht naar de waarheid en maakte daar de korte documentaire 'Een nachtmerrie van nuance' over. 

Met medewerking van onder anderen vertaalster Aai Prins en Ruslandkenner Michel Krielaars. De boeken van Alexiejevitsj over de oorlog en de post-Sovjetperiode zijn in het Nederlands vertaald onder de titels 'De oorlog heeft geen vrouwengezicht' en 'Het einde van de Rode mens'.