Autarkie in Polderland & Een luisterend oor

Radio Doc

NTR

Bijna ieder Nederlands huishouden zit vast aan draden en leidingen voor stroom, gas en wat al niet om te kunnen overleven. Dat maakt kwetsbaar en steeds meer mensen willen dat niet meer. En een radiodocumentaire over de Zilverlijn, gemaakt door Laura Stek en Sanne Rovers.

Autarkie in Polderland

Steeds meer mensen hebben liever windmolentjes en zonnepanelen op het dak, regenwater om te drinken en eigen waterzuivering in plaats van aansluiting op het riool. Technisch is 'off-the-grid' leven al goed mogelijk, maar wetten en praktische bezwaren staan in de weg. Radiomaker Marten Minkema wil graag zelfvoorzienend leven en onderzoekt hoe ver hij kan komen.

Een luisterend oor

Meer dan 1 miljoen ouderen is eenzaam en zo’n 200.000 ouderen hebben hooguit eens per maand echt contact met andere mensen. Voor de ouderen die om een praatje verlegen zitten heeft het Nationaal Ouderenfonds de Zilverlijn in het leven geroepen. Vrijwilligers bellen elke week met ouderen om de stilte te doorbreken. Sanne Rovers en Laura Stek maakten gedurende het afgelopen half jaar opnames van de Zilverlijn voor een tweeluik. Research: Monique Lesterhuis. 

Deel 1: Merels en Frank Sinatra.