YOLO - de zelfbewuste leegte & De A2

Radio Doc

NTR

Jongvolwassenen van Generatie Y - geboren in de jaren ’80 en ’90 - hebben een ironische levenshouding. Hun ironie functioneert als een schild: niemand kan ze raken, omdat alles een grap is. En een korte documentaire over de A2 als tango-serenade.

YOLO - de zelfbewuste leegte

Generatie Y geeft bijvoorbeeld liever kitscherige cadeautjes op verjaardagen, omdat een echt mooi cadeau geven ook betekent dat je je kwetsbaar opstelt. En daarvoor zijn ze te zelfbewust. Dat schrijft Christy Wampole in de New York Times. Documentairemaker Botte Jellema herkent deze beschrijving bij enkele beeldbepalende Y’ers en maakt zich zorgen: het leven is te kort om helemaal met ironie te vullen. Jellema onderzoekt het in de documentaire 'YOLO - de zelfbewuste leegte'.

Foto: Anis Ali/VICE

De A2

De verkeersader van Amsterdam naar Maastricht is onlangs weer verbreed. Maar er wordt niet alleen nagedacht over de technische aanleg van de weg, er zijn ook mensen die zich bekommeren om de esthetiek. Een verhaal over de A2 als tango-serenade.
Met architect Wilfried van Winden en route-ontwerper Janneke van Bergen. De vertelstem is van Tjitske Mussche.

De A2 is aflevering #2 van Ongesigneerd, een zesdelige serie over onopvallend design. Ongesigneerd is gemaakt door Tjitske Mussche en Laura Stek en is geïnspireerd op de Amerikaanse radioshow ‘99% Invisible''. De serie werd gemaakt voor Woord.nl en kwam tot stand met steun van het Mediafonds.