Loslaten & De Mevrouw met het Rode Hoedje (deel 3)

Radio Doc

NTR, VPRO

“De cocaïne spoot er gewoon uit, als een rookwolk”, vertelt Sharon. Ze smokkelt op haar 22e drugs vanuit Suriname naar Nederland, maar wordt opgepakt op het vliegveld van Brazilië. Ze is dan net drie maanden zwanger. En deel 3 van de documentaire van radiomaker Marten Minkema. Zijn moeder Marijke Leibbrandt begon na haar pensioen een antiquariaat. Na vijf jaar staat haar grote huis tjokvol. Maar er moet iets gebeuren, anders trekt de verhouding input-output steeds verder scheef.

Loslaten

Ondanks haar zwangerschap veroordeelt een rechter Sharon tot bijna 17 jaar gevangenisstraf. Na een half jaar wordt haar zoontje geboren. De eerste maanden brengt ze samen met hem door achter tralies, maar uiteindelijk besluit ze om hem mee te geven aan haar ouders. En dan wordt onverwacht haar straf gereduceerd. Na minder dan twee jaar staat ze weer op de stoep van haar ouderlijk huis, klaar om de zorg voor haar zoontje op zich te nemen. Na de aanvankelijke blijdschap dienen de eerste problemen zich al snel aan.

Journalist Hester Otter volgde Sharon en haar ouders gedurende een jaar. Ze maakte samen met radiomaker Annet Röst een documentaire waarin moeder en dochter vertellen over verkeerde keuzes, leven in een Braziliaanse gevangenis, het winnen van vertrouwen en het loslaten van een kind.
 

De Mevrouw met het Rode Hoedje (deel 3)

Het aantal tweedehands-boeken groeit razend snel. Steeds meer lezers stappen over op e-readers of gaan dood, en hun boeken rollen in bulk en met miljoenen naar handelaren in tweedehands boeken, die er ook geen raad meer mee weten. Marijke Leibbrandt is zo’n handelaar, en ze is ook moeder van radiomaker Marten Minkema. Die maakt zich zorgen over haar, want hoeveel meer boeken kan ze nog hebben?