Lachen met Kanker & Toendra #7: De voorlichting van Eva

Radio Doc

NTR, VPRO

Schrijver en Volkskrant-columnist Arthur Van Amerongen is geobsedeerd door kanker. Zijn vader, moeder en broertje zijn overleden aan kanker en driekwart van zijn vriendenkring is er inmiddels aan overleden. Recentelijk kreeg zijn goede vriend Albert de Lange te horen dat hij is uitbehandeld. De Lange beschrijft zijn lotgevallen wekelijks in de Parool-column Uitbehandeld.
Samen met zijn vriend Rob Muntz gaat Van Amerongen afscheid nemen van de Lange. En in deze aflevering 7 van de korte documentaireserie Toendra.

Lachen met Kanker

Van Amerongen heeft tevens een knobbeltje in zijn nek en is bang. Muntz herkent van Amerongen nauwelijks nog terug: de ooit zo woeste schrijver rookt niet meer, drinkt niet meer, is volledig gestopt met drugs en zweert bij zijn sapcentrifuge en zijn antikankerdieet van bieten- en wortelsap. Hij leidt een teruggetrokken bestaan in de wildernis van de Algarve, samen met zijn drie honden.

Muntz besluit hem op te zoeken, samen met programmamaker Willem Davids die net genezen is van prostaatkanker. Muntz valt van de ene in de andere verbazing in deze inktzwarte radiodocumentaire over kanker (Die trouwens ook als een komische persiflage op het narcistische egodocument Retour Hemel van Mark Bos beluisterd kan worden).

Toendra aflevering 7: De voorlichting van Eva

Veel mensen proberen werk en privé gescheiden te houden. Maar het wordt lastig als je woont op de plek waar je werkt. En vooral als op die werkplek dingen gebeuren die niet geschikt zijn voor de ogen van je negenjarige dochter. Dit is het dilemma waar Maurice en Laura mee kampen. Een verhaal gemaakt door Laura Stek.

In dertig afleveringen volgen de makers steeds verschillende mensen in de meest pijnlijke, bijzondere en bizarre periodes uit hun leven. Hoewel de verhalen klinken als ontspoorde sprookjes of een tragikomische film, is niets gespeeld of verzonnen.