Blindgang & Toendra #8: Omvallen

Radio Doc

NTR

Na 35 jaar zie radiomaker Margot de Nooijer haar oude jeugdliefde terug: Maurice van Tellingen. Ze halen herinneringen op over hun eerste ontmoeting, hun eerste voorzichtige kus en over wat volgde: hun beider onvermogen om iets met elkaar te beginnen, de schaamte en het pijnlijke afscheid. Samen tasten ze het verleden af om te zien wat er toen mis ging en waarom ze niet in staat waren een relatie met elkaar aan te gaan. En in deze aflevering 8 van de korte documentaireserie Toendra.

Blindgang

Zonder het van elkaar te weten, blijken Margot en Maurice een vergelijkbare jeugd te hebben gehad waarin ze beiden werden mishandeld door hun vaders. En ze ontdekken dat hún vaders ook een vergelijkbare jeugd hebben gehad: beiden zijn getraumatiseerd uit de tweede wereldoorlog gekomen, zonder ooit over hun problemen te praten.

De ontmoeting met Maurice brengt Margot ertoe om voor het eerst met haar vader te hebben over wat zich bij haar thuis vroeger heeft afgespeeld; een gesprek waar hij niet op zit te wachten.

Blindgang is een verhaal over hoe de oorlog doorwerkt in volgende generaties en over onverwerkt leed dat tientallen jaren later tot uitbarsting komt.

Toendra aflevering 8: Omvallen

Als muzikant en acteur Eddy B. Wahr leukemie blijkt te hebben, zeggen zijn artsen dat hij zijn broers moet bellen. Een stamceltransplantatie van een familielid kan zijn leven redden. Maar vanwege de familieverhoudingen ligt zo'n verzoek niet direct voor de hand.

Eddy heeft een ingewikkelde relatie met zijn broers. Twee van de drie spreekt hij vaak tijden niet omdat ze ruziën over geld. Er is altijd wel een broer die claimt nog geld te krijgen van een andere broer. ‘We kunnen makkelijk zonder elkaar’, zegt Eddy. Maar wat gebeurt er nu hij zijn broers wel echt nodig heeft? Een verhaal gemaakt door Tjitske Mussche.

In dertig afleveringen volgen de makers steeds verschillende mensen in de meest pijnlijke, bijzondere en bizarre periodes uit hun leven. Hoewel de verhalen klinken als ontspoorde sprookjes of een tragikomische film, is niets gespeeld of verzonnen.