Een lied voor Leonard & Zeven dagen zwerven

Radio Doc

NTR, VPRO

Een week lang lift radiomaker Misha Koole door Nederland, zonder geld, zonder slaapplaats en zonder bestemming. Het doel: zich zó afhankelijk maken van anderen dat bijzondere ontmoetingen niet kunnen uitblijven. En een portret van Willie en Wybe Lageveen, die zoveel tijd besteden aan hun idool Leonard Cohen, dat het bijna een voltijd baan is geworden.

Zeven dagen zwerven

In de NTR-documentaire 'Zeven dagen zwerven' reist radiomaker Misha Koole al liftend door Nederland. Hij is volledig afhankelijk van de mensen die hij ontmoet, want Misha vertrekt zonder een cent op zak.

Op zijn bordje heeft Misha geen eindbestemming gezet, omdat het hem niet uitmaakt waar hij terecht komt. Hij hoopt alleen op mooie gesprekken met de onbekenden die bereid zijn hem mee te nemen.

Op zoek naar vervoer, eten en een slaapplek, ontmoet Misha onder meer een Brabantse brandweerofficier, een Gelderse belastinginspecteur en een vrouw die net heeft besloten om zich open te stellen voor vreemden. De gretigheid waarmee ze de meest intieme verhalen met hem delen, doen hem beseffen hoe zeldzaam het is dat mensen echt naar elkaar luisteren. Zo wordt zijn zwerftocht steeds meer een onderzoek naar de vraag waarom mensen zoveel met zichzelf bezig zijn en zo weinig met de ander.

Een lied voor Leonard

Vandaag wordt Leonard Cohen tachtig. Een paar fans van het eerste uur bereiden al maanden zijn verjaardagsfeest voor. Elk jaar ontmoeten deze 'Cohenities' elkaar op een plek op de wereld en dit jaar is dat in Dublin. Er zijn hier zo'n 150 trouwe Leonard fans bijeen in zijn geest. Er worden boeken en LP's uitgewisseld, heftige discussies gevoerd over de interpretatie van Leonard's teksten en natuurlijk Cohensongs gezongen.

Maar wie brengt het meest bijzondere verjaardagskado mee? Worden het tachtig, als verpleegster verklede vrouwelijke fans die Leonard zijn vurig gewenste pakje Du Maurier sigaretten aanbieden? Hij heeft zichzelf immers beloofd dat hij op zijn 80ste weer mag roken. Of wordt het een monument met een gitaar en een bank op zijn geliefde Griekse eiland Hydra? Het eiland waar hij tien jaar woonde en songs schreef als So long Marianne en Bird on the wire.

In 'Een lied voor Leonard' volgt Marlous Lazal twee fans van het eerste uur: Wybe en Willy Lageveen. Zij hebben inmiddels elke steen waar Leonard ooit voet op heeft gezet aangeraakt en op Hydra hun ultieme pelgrimsoord gevonden. Zij reisden in juni naar het eiland om met de lokale burgemeester een bouwvergunning te regelen voor de monumentale bank en in augustus naar Dublin om verslag uit te brengen en de laatste details te bespreken. Fan van Leonard zijn is inmiddels bijna een full time baan geworden.

Wat bezielt toch deze diehard fans die inmiddels ruim over de zestig zijn en elke ezel van Hydra kunnen uittekenen? Is het louter heimwee naar hun jeugd, waar ze door Cohen's muziek en hun ontmoetingen nooit afscheid van hoeven te nemen? Of gaat het om meer?
In Dublin horen de fans als eersten dat Leonard op 23 september, twee dagen na zijn 80ste verjaardag een nieuw album gaat uitbrengen: Popular Problems.