Vogelen & Toevallige gesprekken, deel 5 & Van slaapliedjes en heimwee, Vietnam

Radio Doc

NTR, VPRO

Bent u een rietgors in de liefde? Een roodborst? Of eerder een dwergpapagaai? Nele Eeckhout won de NTR Radioprijs 2014 met een ornithologisch verslag van ontrouw en monogamie bij de mens. In een nieuwe serie Toevallige Gesprekken interviewt Katinka Baehr schijnbaar willekeurige mensen die één toevallige overeenkomst hebben. En een aflevering van de serie Van heimwee en slaapliedjes van Stef Visjager.

afleveringen

Vogelen

Zijn wij mensen te vergelijken met vogels als het om de liefde gaat? Lijken we op monogame vogels waar mannetje en vrouwtje samen de jongen grootbrengen of schuilt er in ons de ontrouwe vogel die van vrouwtje naar vrouwtje vliegt? Nele Eeckhout maakte een vogelstudie van de liefde en won er de NTR Radioprijs 2014 mee. De jury sprak over de ‘eigenheid, originaliteit en humor die de maakster als in een muzikale compositie verweeft’.

Toevallige gesprekken – nieuwe afleveringen

Een nieuwe reeks Toevallige Gesprekken met mensen door heel Nederland, die één overeenkomst hebben. Vandaag: Mensen die op de bus wachten. Programmamaker Katinka Baehr spreekt onder meer een economielerares met een opmerkelijke hobby en een tachtigjarige die vindt dat ouderen hun zintuigen beter moeten gebruiken, maar die zijn eigen zintuigen beetje bij beetje verliest.

De eerste serie Toevallige gesprekken werd eind vorig jaar uitgezonden in Radio Doc (toen nog Holland Doc Radio). Deze  vier afleveringen zijn door animatoren in beeld gebracht.

Meer van deze serie

  • Van slaapliedjes en heimwee, Vietnam

    Van heimwee en slaapliedjes is een serie verhalen van Stef Visjager over volwassen worden en over heimwee. Naar vroeger en naar huis. Of misschien zijn het verhalen over buitenlander in Nederland zijn. Voor de geïnterviewden geldt: het zingen van een slaapliedje uit hun jeugd voert hen terug naar het bed uit hun kindertijd.

    Uit de reeks is dit het eerste deel: Vietnamees slaapliedje, door Uyên Lu. Tuur Florizoone verzorgt op accordeon de begeleiding.

    ‘Van heimwee en slaapliedjes’ werd mogelijk gemaakt door het Mediafonds, vanuit de regeling Open woorden.