Verspreid over acht communes in Rotterdam, Utrecht en Tilburg, ontstond in de jaren tachtig een revolutionaire beweging die uniek was in de Nederlandse geschiedenis. Niet langer vochten deze ex-Maoïsten tegen de bovenklasse of het imperialisme, neen, vonden zij: De revolutie zit in jezelf. Het kwaad zit niet zozeer in privébezit maar vooral in emotioneel bezit. In het feit dat mensen met 'mijn vrouw' of 'mijn kind' een geliefde tot slaaf maken.
Zij zouden alles anders doen. 'De Nieuwe Mens' scheppen. Een androgyne mens. Een mens die een opvoeding van onderdrukking, rolpatronen en burgerlijkheid zou overstijgen. Om niet opnieuw in de generatieval te lopen, werden alle kinderen ondergebracht in aparte woongroepen, waar de ouders slechts sporadisch mochten komen. De volwassenen praatten ondertussen dag en nacht over zichzelf en hun relaties. En vooral over seks. Over waarom Piet niet wilde neuken met Marie en waarom Marie niet klaarkwam bij Pim. Paartjes of zelfs verliefdheid waren taboe. Elke avond moest je met een ander het bed delen. De bed-samenstelling werd, tijdens een groepsgesprek, centraal vastgesteld. Verplicht vrije seks.
In de radiodocumentaire Verplicht Vrije Seks vertellen de communeleden voor het eerst sinds de sluiting van de laatste commune in 1986 over deze heftige tijd. Hoe ver zijn deze communes nu gekomen met De Androgyne Mens? Wat hebben zij geleerd van al dat werken aan jezelf, je relaties en je seksualiteit. Ook de crèchekinderen komen aan het woord, de producten van dit laboratorium van de Nieuwe Mens.