Op stang & Burenpraat, deel 2

Radio Doc

NTR

Botte Jellema onderzoekt waarom mensen woedend worden in een poging de voor hem vreemde emotie te bevatten. En het tweede deel van Burenpraat, waarin Romanee Rodriguez kennis maakt met haar nieuwe buren.

Op stang

Botte Jellema begrijpt woede niet. Hij ziet op internet hoe woedende jongens die zijn taal spreken een man zijn strot afsnijden. Als doctorandus in de Communicatiewetenschappen begrijpt hij niets van deze wereld van boosheid, die buiten alle redelijkheid bestaat. Woede is voor een rationeel iemand als Jellema zo magisch als het einde van het heelal voor een natuurkundige.

Waarom worden we boos? Er zijn natuurlijk praktische zaken waar we het mee oneens zijn, maar waarom zetten we boosheid dan in als wapen. Zijn er geen slimmere middelen om onze zin te krijgen. Of is het juist handig om razend te kunnen worden? Zijn er evolutionaire voordelen van woede? Het zijn vragen die documentairemaker Botte Jellema bezig houden, en die hem naar de Customer Care afdeling van UPC, een boze man en naar de Politieacademie brengen in een poging deze zwarte materie te onderzoeken.

Burenpraat, deel 2

Romanee Rodriguez verhuisde van het centrum van Amsterdam naar Tuindorp Oostzaan. Van de anonieme grote stad naar het dorpse gevoel van Amsterdam Noord. Ze verhuisde naar een buurt waar de mensen elkaar kennen, waar nieuwe buren zich even voorstellen. ‘Wat een goed idee’, dacht Rodriguez, ‘dat ga ik ook doen’. Zo ontstond de serie Burenpraat, een serie korte radio-ontmoetingen waarvan er elke week één te horen is op Radio 1 bij De Nacht van het Goede Leven. Speciaal voor Radio Doc maakte Romanee Rodriguez een bewerking van deze serie. Luister naar aflevering 2 van Burenpraat en ontmoet de nieuwe buren van Romanee.

Voor alle afleveringen van Burenpraat ga naar romaneerodriguez.nl en dan doorklikken naar Burenpraat.