De bedroefde bolide & Mama wil weg

Radio Doc

NTR, VPRO

Twintig jaar lang verhuisde journalist Mirjam van Biemen (39) de dagboeken van haar overleden moeder met zich mee, zonder er ooit een blik in te durven werpen. Nu ze de leeftijd heeft bereikt waarop haar moeder overleed besluit ze dat het tijd is om het verleden in de ogen te kijken. En radiomaker Laura Stek over verleidelijke lijkwagens.

afleveringen

Mama wil weg

Mirjam van Biemen was 8 jaar oud toen ze het nieuws kreeg dat haar moeder, Rieneke Eringa, zelfmoord had gepleegd. Het was 1983 en Rieneke zat in een inrichting in Wassenaar. Maar ze was niet gek. Wat er wel aan de hand was, ontdekte Mirjam pas kort geleden, toen ze eindelijk in de dagboekjes durfde te kijken die haar moeder had nagelaten bij haar dood: drie dikke kantoorboekjes en één blocnote, die Mirjam al sinds haar 20e in haar bezit heeft.

De bedroefde bolide

Het uitvaartmuseum Tot Zover brengt een eerbetoon aan auto’s waar we liever niet naar kijken: lijkwagens. In het museum zijn ruim tweehonderd foto’s te zien van lijkwagens. In het persbericht van het museum werd een opvallende vergelijking gemaakt tussen de getoonde lijkwagens en klassieke pin-up-modellen. Verslaggever Laura Stek bezocht de tentoonstelling 'De bedroefde bolide' om te kijken of die vergelijking hout snijdt.

Deze reportage werd eerder uitgezonden op 6 september van dit jaar in het VPRO-programma Nooit Meer Slapen. De expositie is nog te zien tot 4 januari aanstaande.