In dienst van de loopgraven & Toevallige gesprekken, deel 6

Radio Doc

NTR, VPRO

In dienst van de loopgraven

Nabij het Noord-Franse Verdun exploiteert de Nederlander Jean-Paul de Vries met zijn gezin Museum Romagne ‘14-‘16, over het soldatenleven in de Eerste Wereldoorlog. Ze verzamelden in de directe omgeving talloze restanten van veldslagen en kwamen zo steeds beter op de hoogte van het dagelijks leven aan beide zijden van de frontlinie. Zoals zovelen is De Vries bezeten van de Eerste Wereldoorlog. Ook zijn vrouw en kinderen voegen nog geregeld vondsten aan de collectie van museum toe. In dit gebied resten nog Duitse schuilplaatsen, loopgraven en een grote hospitaalbunker. De restanten en gedenkplaatsen worden onder meer bezocht door een groep Nederlanders onder leiding van uitgever Bas Lubberhuizen. Zij reizen in de voetsporen van de Franse soldaat Louis Barthas, die gedurende de vier jaar van de Grote Oorlog een aangrijpend dagboek bijhield.

Een documentaire van Tom Rooduijn over de lotgevallen van soldaten in de Eerste Wereldoorlog, maar ook over de fascinatie voor het gruwelijke bloedbad dat zich hier honderd jaar geleden afspeelde.

Toevallige gesprekken, deel 6

Programmamaker Katinka Baehr interviewt mensen door heel Nederland die één toevallige overeenkomst hebben. Vandaag: mensen die een sigaretje roken. Katinka spreekt onder meer een gepensioneerd tegelzetter die veel last heeft van zijn beroepskeuze maar nooit spijt en twee meisjes die vertellen waarom ze uit worden gescholden voor ‘emo’.

Meer van deze serie