Korte Golf Radiowedstrijd, deel 1 & Geursporen

Radio Doc

NTR

Iedereen heeft er wel eens over nagedacht wat het zou betekenen om je gehoor of je zicht kwijt te raken. Maar wat gebeurt er als ineens alle geuren zou verdwijnen? Hoeveel voel je nog als je er niets meer bij ruikt? Een documentaire van Saar Slegers. En een eerste selectie van de beste verhalen uit de Korte Golf Radiowedstrijd.

Geursporen

Femke leeft voor eten. Koken is haar grootste hobby en samen genieten van een lekkere maaltijd speelt een belangrijke rol in haar relatie. Maar op een dag smaakt niets meer zoals het hoort. Femke is haar reukvermogen kwijt en de artsen zeggen dat ze er mee moet zien te leven.

Mieke leeft al 43 jaar zonder geur. Ze is het gewend geraakt dat haar neus niet werkt en wat dat doet met haar gevoelsleven. Tot ze op een dag hoort dat er een eenvoudige oplossing is voor haar probleem: een prednisonkuur die de geuren kan doen wederkeren.

In deze documentaire volgt Saar Slegers twee vrouwen voor wie de wereld veranderde op de dag dat ze hun reukzin verloren. Een van hen slaagt erin om haar reukvermogen terug te krijgen. Maar dan blijkt de wereld anders te ruiken dan ze had verwacht.

Korte Golf radiowedstrijd, deel 1

Korte Golf is een Vlaams-Nederlandse wedstrijd voor de mooiste radiodocumentaires en hoorspelen van drie minuten georganiseerd door Grenzeloos Geluid (NL) en In The Dark Antwerpen (BE). De finale vindt plaats op 7 december in de Brakke Grond in Amsterdam, bij Radio Doc is deze en volgende week een selectie van de beste inzendingen te horen.

Net als vorig jaar daagt de Korte Golf radiowedstrijd mensen uit een radiodocumentaire of hoorspel te maken van drie minuten. De opdracht was: verwerk een bevrijding in het verhaal, samen met het geluid van iets dat drupt én stop een stuk speelgoed in de titel. Bijna vijftig mensen hebben een radioverhaal ingestuurd. Zij hebben zich uitgeleefd met microfoon, montageprogramma en hun neus voor verhalen.

In deze uitzending zijn de volgende verhalen te horen: ‘Hamertje tik’ (gemaakt door Martin-Jan van Santen), ‘Het hinkelpad’ (gemaakt door Clara De Decker), en ‘Zo kwetsbaar als een porseleinen pop’ (gemaakt door Maarten Dallinga).

Korte Golf is georganiseerd door Grenzeloos Geluid (NL) en In The Dark Antwerpen (BE), in samenwerking met Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond en Vlaams-Nederlands Huis deBuren.