Holland Doc Radio

De Nederlandse maagd als hoorspel

VPRO, NTR

'De Nederlandse maagd' van schrijfster Marente de Moor won de AKO Literatuurprijs 2011. In deze roman wordt de 18-jarige Janna, schermfanate, door haar vader naar Egon von Bötticher, zijn oude vriend uit de Eerste Wereldoorlog, gestuurd om nog beter te leren schermen. Op het verwaarloosde landgoed aangekomen begrijpt ze dat het geen gewone vriendschap was tussen haar vader en Egon.

Voor de vierde keer is de winnaar van de AKO Literatuurprijs razendsnel bewerkt tot hoorspel. Zodra de shortlist bekend wordt gemaakt gaan zes jonge talentvolle scenarioschrijvers aan de slag met  een van de zes boeken. Voor wie het winnende boek 'getrokken' heeft start na het bekendmaken van de prijs een race tegen de klok. Dit jaar was Eva Gouda de gelukkige, zij bewerkte de mooie roman van Marente de Moor tot een hoorspel.

Een sterrencast brengt het verhaal tot leven. Met Georgina Verbaan als Janna, de Nederlandse maagd, Hans Dagelet als Egon, Trudy de Jong en Bert Luppes als het huishoudelijke personeel, Annemarie Oster als de mooie Julia met haar tweeling Chiem Vreeken en Daniel van Klaveren. Jaap Spijkers als de sinistere nazi en René van Asten als de joodse arts Dr. Reich die probeert alles nog binnen de perken te houden . Alle zes jonge schrijvers waren erbij en figureerden in kleine rolletjes.

Techniek: Frans de Rond,
Regieassistentie: Anne Lichthart
Muziek en Sounddesign: Jeroen Kuitenbrouwer, Aart de Jong en Danny Weijermans
Regie en dramaturgie: Marlies Cordia en Vibeke von Saher.

Deze productie kwam tot stand met steun van de NPO en met een scenariosubsidie van het Mediafonds.